0
Ostali sportovi

VREMEPLOV: 120 godina od prvih modernih Olimpijskih igara (VIDEO)

Objavljeno: 06.04.16 u 23:34

Važno je učestovati, a ne pobediti! 

Na zahtev Pjera de Kubertena, francuskog istoričara i pedagoga osnovan je Olimpijski komitet, a samim tim su „obnovljene“ Olimpijske igre.

Za domaćina prvih modernih OI odabrana je Atina iz razloga što su prve Olimpijske igre, uopšte u istoriji, održane baš u prestonici Grčke. 

Ceremonija svečanog otvaranja bila je 6. aprila 1896. godine na stadionu „Panatinaiko“, igre je otvorio tadašnji grčki kralj Georgius I. Na prvim modernim Olimpijskim igrama učestovalo je 14 zemalja, 241 sportista u 9 sportova. A to su: atletika, biciklizam, mačevanje, gimnastika, jedrenje, streljaštvo, plivanje, tenis, dizanje tegova i rvanje. 

Najdominantniji sportista što se tiče atletike bio je Amerikanac Tomas Burke koji je tad postavio svetski rekord na 100 metara – 12 sekundi, a isti atletičar tada je postavio i svetski rekord u trci na 400 metara, a on je iznosio 54,2 sekunde. Prvi olimpijski šampioni u biciklizmu bili su Francuzi Leon Flamenng i Pol Mason. 

Leonidos Pirgos je prvi Grk pobednik u mačevanju. Nemci su bili osvajači svih medalja u gimnastici, Mađar Alfred Hajoš postao je prvi olimpijski šampion u plivanju.

Prve moderne Olimpijske igre zatvorene su 15. aprila

Kako je sve to izgledalo mozete pogledati ovde.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter