3
The Best Of

FOTO: redstarbelgrade.info

VREMEPLOV: Džajini driblinzi su rivale slali kod ‘kostolomca’ (VIDEO)

Objavljeno: 16.02.16 u 23:55

Današnju priču posvećujem najboljem srpskom fudbaleru svih vremena Draganu Džajiću, čoveku čiji su driblinzi protivnike dovodili do ludila.

Svet i Evropa ne pamte bolje levo krilo. Nije bilo gore uloge u fudbalu nego biti desni bek kada igraš protiv Crvene zvezde ili Jugoslavije. Dragan Džajić rođen je na Ubu 30. maja 1946. godine, gde je i započeo fudbalsku karijeru, ali ga je već sa 15 godina Miljan Miljanić doveo u Crvenu zvezdu, gde će kasnije postati legenda kluba, miljenik Delija, treća Zvezdina zvezda.

Dragan Džajić je za najtrofejniji srpski klub odigrao čak 615 utakmica i postigao je neverovatnih 370 golova. Bio je alfa i omega tima, terao je protivnike da ga udvajaju, ali ni to nije bio spas od njegovih driblinga uz levu aut liniju. Krasio ga je fenomenalan centaršut, mogao je žmureći da pronađe bilo kog saigrača na terenu. Ništa manje nije bio ubitačan i kada se nađe oči u oči sa protivničkim golmanima.

(Izvor: YouTube/Sebfootball)

Džaja je takođe jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji Crvene zvezde sa kojom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije 1964, 1968, 1969, 1970 i 1973. Osvojio je i četriri Kupa, kao i mnoge internacionalne turnire koje igrao tim iz „Ljutice Bogdana“. Između dva povratka u matični klub Dragan Džajić je nastupao i za Bastiju gde je na 56 utakmica postigao 31 gol.

Dragan Džajić je sa svega 18 godina debitovao za reprezentaciju Jugoslavije. Sa nacionalnim timom imao je velikih uspeha, a najveći je bio drugo mesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine kada je naš nacionalni tim u finalu poražen od Italije 2:0 posle ponovljene utakmice. Džaja je na tom turniru briljirao, a i danas dan se pamti njegov gol Englezima u polufinalu kada je u 87. minutu lobovao Gordona Benksa.

Te godine je proglašen za najboljeg igrača turnira. Učestvovao je još na Svetskom prvenstvu 1974. godine i bio deo selekcije koja je savladala Zair 9:0, o čemu smo već pisali. Za selekciju Jugoslavije je odigrao 85 utakmica i postigao je 23 gola.

(Izvor: YouTube/sp1873)

O Draganu Džajiću su tada lepo govorile i legende tadašnjeg vremena, vedete svetskog fudbala poput Pelea. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je sa dosta poštovanja govorio o trećoj Zvezdinoj zvezdi.

– Džajić je čudo sa Balkana – pravi čarobnjak. Samo mi je žao što nije iz Brazila, nikada nisam video tako prirodnog fudbalera – rekao je legendarni Pele.

Po završetu igračke karijeri Dragan Džajić je nastavio sa uspesima kao funkcioner Crvene zvezde. Sigurno najveći su oni iz 1991. godine kada su crveno-beli postali šampioni Evrope i sveta. Tu zlatnu generaciju fudbalera predvođenu Savićevićem, Prosinečkim, Pančevom, Jugovićem, Binićem, Mihajlovićem i drugima upravo je selektirao legendarni tandem Dragan Džajić – Vladimir Cvetković.

Dragan Džajić je danas počasni predsednik Crvene zvezde, čovek koji se zlatnim slovima upisao u istoriju srpskog fudbala i postao idol mladima.

0
0

3 Komentara

  1. DZAJA MAJSTOR, jedan jedini, posle njegovih „driblinga“ na MRAKani vise trava ne raste, SAMO DUGOVI .!. XXAAXXAA .!. OSTA KASA PRAZNAAAAA

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter