0
The Best Of

VREMEPLOV: Neponovljiva poezija fudbala u izvođenju Pavela Nedveda (VIDEO)

Objavljeno: 10.02.16 u 23:55

Ovako izgleda kada je neko umetnik u svom poslu.

Zbog svoje krhke građe Pavel Nedved je tek u svojoj 20. godini zaigrao profesionalan fudbal i to u dresu Dukle iz Praga. To je već posle jedne sezone bilo dovoljno da pređe u Spartu, za koju je od malena navijao i u kojoj je proveo četiri godine.

Iako su mnogo ranije stizale ponude za njega da pređe u neku od najjačih liga sveta, njegov izbor bila je italijanska Serija A i tek 1996. godine prelazi u Lacio. Sa Rimljanima dolazi do pehara Kupa UEFA, da bi 2001. godine otišao u Juventus, klub njegovog života i tu je nastala ljubav koja traje i danas, posle njegove karijere.

Mnogo toga su ‘Stara torinska dama’ i Pavel Nedved dali jedno drugom. Pregršt lepih stvari, osim jedne – trofeja Lige šampiona. Najbliži su bili 2003. godine, kada je u četvrtfinalu eliminisan prvi španski velikan Barselona, a gol koji je postigao na Kamp Nou potvrđuje iz ovog vremenskog razdoblja, da je taj stadion i pre Lea Mesija mogao da vidi majstorije u sličnom stilu.

U polufinalu je eliminisan Real iz Madrida, posle poraza u Španiji rezultatom 2:1 usledio je epski meč u Torinu i trijumf od 3:1, a odlučujući udarac ‘kraljevskom klubu’ zadat je sjajnim golom plavokosog Čeha, čime je zakazano finale na ‘Old trafordu’ sa Milanom.

Međutim, Nedved je zbog parnih kartona morao da propusti tu utakmicu svog života. Nisu pomogle ni žalbe, molbe, peticije, ni protesti istinskih i neutralnih ljubitelja fudbala, UEFA je bila nemilosrdna.

‘Pravila su pravila’, poručili su i zatvorili vrata Pavelu da osvoji ‘ušati’ pehar, iako je te sezone bio ubedljivo najbolji igrač Evrope. To je potvtdila i ‘Zlatna lopta’ za najboljeg fudbalera na ‘starom kontinentu’ u 2003. godini.

Već sledeće sezone Juve i Nedved pokušali su da naprave korak dalje i vrate ‘oteto’, a već u prvoj utakmici grupne faze protiv Ajaksa u Amsterdamu viđen je jedan od najlepših momenata u istoriji Lige šampiona.

Akcija koju su pokrenuli Alesandro Del Pjero, nastavio je Mauro Kamoranezi, a završio Pavel Nedved ostaće upamćena kao pečat dominacije fudbalskim terenima ovog legendarnog češkog fudbalera.

Jednom rečju – poezija!


Nedved-Ajax_vs_Juventus-Ligue_des_Champions_2004 by xander59198

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter