0
Američki fudbal

(Izvor: Denver Broncos facebook)

SUPERBOL: Denverova odbrana brutalno ugasila napad Pantera (FOTO)

Objavljeno: 08.02.16 u 08:25

Trofej koji nosi ime čuvenog Vinsa Lombardija zasluženo u vitrinama Bronkosa – 24:10.

Odigran je i 50. Superbol. Rovovska borba, taktičko nadmudrivanje i treći naslov šampiona ekipe Denvera u istoriji kluba. I to je sve što će svaki čovek koji ne prati NFL toliko često zapamtiti. Eventualno će mu pažnju privući informacija da je ovo bila verovatno poslednja utakmica u velikoj karijeri Pejtona Meninga, i to je to.

Sa druge strane, ako biste pitali nekoga ko ovaj sport voli, vrlo je izvesno da bi vam rekao kako je i više nego zadovoljan viđenim. Zašto?

Superbol je ove godine imao tu čast da se za trofej bore ubedljivo najbolja odbrana lige i napad koji je sve pred sobom mleo kako je hteo. Bez pardona.

Susret je počeo nešto boljim nastupom napada Denvera, koji je uspevao da napravi kakav-takav pomak ka promeni rezultata. Doduše, mahom bezuspešno, ali dobro.
Denverova jača strana ionako je odbrana – a ona je funkcionisala kao švajcarski sat. I upravo je odbrana donela prvu osetniju prednost Bronkosima – isforsiran „fambl“ Kema Njutona sredinom prve četvrtine rezultirao je tačdaunom Denvera preko Malika Džeksona za 10-0 (pre ovoga je Denver poveo 3:0 nakon „fild gola“).

Sa nulom na semaforu, Karolina je ušla u drugu četvrtinu. I prvi „drajv“ u drugoj četvrtini bio je jedini koji je podsetio na razlog iz kog su Panteri došlo do samog kraja – razoran napad činio je svoje, Njuton je bacao kao opsednut, sve je funkcionisalo kako treba. Rezultat – sedam poena za Karolinu nakon nebeskog skoka Džonatana Stjuarta preko odbrane Denvera.

I, to je bilo to od Karoline. Do kraja poluvremena, još jedan „fild gol“ Bronkosa za 13:7 na poluvremenu. Inače, prvo poluvreme je obeležio i jedan rekord – Džordan Norvud, „vajd risiver“ Denvera, postavio je novi rekord Superbola kad je u pitanju vraćanje panta – 61 jard. Do njega, rekord je držao Džon Tejlor još iz Superbola XXIII, kada je istrčao 45 jardi u pokušaju da pant vrati u „endzonu“.

12717707_10153965499506318_7733366903613623712_n
(MVP Superbola Von Miler – Izvor: Facebook/Denver Broncos)

Prvi napad u trećoj četvrtini doneo je Karolini priliku da se, preko „fild gola“, približi na tri poena zaostatka, ali je Grejem Gano bio neprecizan sa 44 jarde.

U sledećem „drajvu“, Mening dva puta preko Emanuela Sandersa (dva pasa za ukupno 47 jardi) približava ekipu Denvera protivničkoj „endzoni“, ali ipak ne uspeva u nameri da poveća vođstvo preko tačdauna, tako da još jednim šutem Bronkosi odlaze na 16:7.

Prva sledeća prilika za Njutona završena je neslavno – pas je presekao Ti Džej Vord, koji potom ispušta loptu, ali je Denver ponovo osvaja, za početak gašenja nada Karoline da mogu do preokreta. Do kraja treće četvrtine, rezultat se nije menjao, i tako je bilo sve do 13:17 do kraja meča, kada Gano pogađa još jedan „fild gol“, za kakvu – takvu nadu Karolinim smanjivši na 16:10.

Naredna tri napada usledili su pantovi sa obe strane, da bi Njuton na 4:51 do kraja meča bio „sekovan“, lopta mu izbijena, a Von Miler pokazao zašto spada među najbolje „lajnbekere“ u čitavoj ligi.

Nakon dva nekompletna pasa, te (ruku na srce, prestrogo) dosuđenog faula protiv odbrane Karoline zbog ometanja hvatača, Si Džej Anderson poklon ne ispušta – tačdaun za Denver, 22:10, što Mening povećava uspešnim pretvaranjem za dva poena – 24:10, posle pasa za Benija Faulera.

Dva tačdauna manjka bilo je previše za Karolinu. Na kraju, zasluge za trofej idu neverovatnoj odbrani Denvera na čelu sa Vonom Milerom, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finalnog meča, sa 2,5 „seka“ i dva isforsirana „fambla“. Što se napada tiče, u ekipi Denvera istakli su se Anderson sa 90 istrčanih, te Sanders sa 83 „uhvaćene“ jarde. Mening je iz 23 pokušaja kompletirao 13, za 141 jard, uz jedan pas koji su defanzivci Karoline presekli.

Sa druge strane, pored sjajne partije Konija Ilija (tri „seka“), Kem Njuton je sa 18 kompletiranih iz 41 pokušaja sakupio 265 jardi, uz jedan presečen pas, te pretrčanih 45 jardi, što ga je učinilo i najboljim trkačem svoje ekipe. Što se hvatača tiče, Kori Braun sa 80, te Ted Džin sa 74 uhvaćene jarde bili su svetla tačka ekipe Karoline, ali to je premalo da bi postojao i promil šanse za trijumf protiv odbrane kakva je Denverova.

Krajnji rezultat – 24:10, za veliko slavlje Bronkosa, Denvera, ali ujedno i pokazatelj da se računi svode na kraju, i da trofej ne mora otići u ruke najvećeg favorita. Naprotiv, on se mora najviše potruditi da ga osvoji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter