0
The Best Of

FOTO: www.whoateallthepies.tv

VREMEPLOV: Dan kada je Piksi poslao Vaskeza ‘po novine’, a Španiju bacio na kolena (VIDEO)

Objavljeno: 23.01.16 u 21:55

Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine bilo je poslednje veliko takmičenje na kom je učestvovala reprezentacija SFR Jugoslavije sa najboljim igračima od Vardara do Triglava na čelu sa virtouzom sa Nišave Draganom Stojkovićem Piksijem.

Ekipa predvođena selektorom Ivicom Osimom na „čizmu“ je otišla sa velikim ambicijama, iako su znali da ih već na startu očekuje meč za jednim od glavnih kandidata za „boginju“ Zapadna Nemačka. Počelo je katastrofalno u Milanu, „panceri“ su slavili sa 4:1 golovima Mateusa (dva), Klinsmana i Vilera. Jedini gol za naš tim bio je delo Jozića. Ipak, naš tim je uradio očekivano, već u drugom kolu savladana je Kolumbija golom Jozića u 75. minutu, a kasnije demoliran UAE 4:1 pogocima Sušića, Pančeva i Prosinečkog. Jugoslavija je zauzela drugo mesto na tabeli i u osmini finala je igrala protiv favorita Španije.

„Crvena furija“ je bila favorit u duelu koji je odigran na stadionu „Bentegodi“ u Veroni. Ali je taj 26. jun 1990. godine bio dokaz da ne pobeđuje uvek onaj tim koji je na papiru bolji, već onaj koji pokaže više na terenu. A pokazala je Jugoslavija predvođena čudom sa Nišave Draganom Stojkovićem Piksijem, koji je sa dva evrogola bacio Butragenja i drugare na kolena – 2:1. Piksi je kod prvog gola u 78. minutu, kako sam kaže, Vaskeza poslao „po novine“, a potom produžetku u 92. minutu popularnom „kiflom“ iz slobodnog udarca na kolena poslao legendarnog Zubizaretu. Stadion u Veroni je eksplodirao, a Maradona je umesto Butragenja i Salinasa za protivnika imao Dragana Stojkovića i drugare.

(Izvor: YouTube/Lizarazu CZV)

Nažalost, četiri dana kasnije u Firenci Fortuna nije bila na našoj strani. Branilac trofeja Argentina, predvođena fudbalskim bogom Dijegom Armandom Maradonom, prošla je posle „penal ruleta“. Nerešeno 0:0 je bilo posle 120 minuta, a na penale slavili su „gaučosi“ 3:2. Precizni za Argentinu bili su Serizuela, Burčaga i Dezoti, dok je Ivković „zaustavio“ Maradonu i Torilja. Za naš tim pogađali su Prosinečki i Savićević, a neprecizni su bili Stojković, Brnović i u odlučujućoj seriji Hadžibegić.

(Izvor: YouTube/detonator2112)

Posle Mundijala u Italiji usledio je građanski rat, država se rasturila, a za sve selekcije novonastalih republika Srbiju, Sloveniju, BIH, Makedoniju i Crnu Goru je odlazak na Svetsko prvenstvo preveliki zalogaj, sem za Hrvate koji su redovni učesnici velikih takmičenja i osvajači bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Zato je ekipa Ivice Osima i danas dan u srcima svih jugonostalgičara…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter