0
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

O OVOME SE MAŠTA: Finale iz snova otvara vrata istorije (17.45)

Objavljeno: 23.01.16 u 10:10

Došao je i taj dan. Beograd će biti poprište velikog finala Evropskog prvenstva u vaterpolu između Srbije i Crne Gore.

Srbija je odigrala do sada šest utakmica na Evropskom prvenstvu i zabeležila šest ubedljivih pobeda. Svaki put isto, kako u bazenu, tako i van njega. Ozbiljna kontrola na ulazu, red šale u pres centru, pakao u dvorani, kanonada u bazenu, uživanje u razgovoru sa ‘delfinima’ u miks zoni i slanje izjava redakciji. Međutim, večeras se očekuje nešto posebno, nešto drugačije. Naravno, osim kanonade u bazenu, tu ne bismo imali ništa protiv da se ponovi još jedna i protiv ‘ajkula’.

Očekuje se istinski spektakl, koji će i na kraju ove 2016. godine, kada se prave sve one rekapitulacije i osvrti na 365 dana za nama, i dalje biti jedan od najvećih utisaka i utakmica koja će ispisati istoriju. Ako ničega drugog, onda srpskog vaterpola.

Ne toliko zbog, svi se nadamo, još jednog zlata za Srbiju. Imamo ih pregršt do sada. Imamo i olimpijsku vizu. Ali postati šampion Evrope pred svojom publikom, e to je već nešto što vredi ovako nestrpljivo isčekivati.

Srpski narod se nebrojano mnogo puta radovao uz svoje vaterpoliste, proslavljao uspehe našeg najtrofejnijeg sporta, ali retko kada u svom ognjištu i retko kada pred 16.000 ljudi. A upravo toliko će ih biti u Areni večeras od 17:45h kada Srbija protiv Crne Gore bude vojevala bitku za još bar jedno intoniranje svoje himne.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Navijanje protiv Grčke u polufinalu je bilo na zavidnom nivou, publika je prepoznala momenat i uz bubnjare podigla nivo svojih decibela u odnosu na prethodne utakmice. Ali u finalu će imati ozbiljnog takmaca. Crna Gora je imala zavidnu podršku i u četvrtfinalu protiv Italije, a posebno u polufinalu i duelu sa Mađarima. Zato će i momenat publike imati uticaja na današnje finale.

O reprezentaciji Srbije se sve zna. Po mnogima ‘Tim snova’ izuzetno predvodi Dejan Savić, čija je najveća odlika to što odlično čita igru tokom meča, prepoznaje snage i slabosti rivala i to njegovi igrači najbolje eksploatišu u bazenu. Videćemo hoće li dozvoliti da ga ovog puta igrači ubace u bazen u slučaju trijumfa.

O udarnim iglama ne treba trošiti reči: ‘Bombarder’ Filip, gol-mašina Mandić, Andrija ‘strašni’, kapiten Živko, na centru nedodirljivi Duško i Boba Nikić, na golu dugoruki Bane Mitrović. Tu su još i Stefan, Jakša, Miloš, Sava, Milan i Gojko da uskoče, pripomognu i učine kao da nije došlo do bilo kakve promene u timu.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Sa druge strane Crnogorci nisu toliko ubedljivo došli do finala, ali su pokazali izuzetnu borbenost, timski duh i ono što odlikuje velike ekipe – igrali su najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Ako izuzmemo grupnu fazu i osminu finala protiv Francuske, Crna Gora je srušila blago favorizovane Italiju i Mađarsku i to pre svega na momenat i snagu, pošto su ih lomili u poslednjih par minuta utakmice.

Bez sumnje mozak ili mozgovi tima su braća Janović, Nikola i Mlađan, koji ‘diriguju’ ostatkom tima i pogađaju kada je potrebno. Velika opasnost je i Aleksandar Ivović koji se u polufinalu probudio tek u poslednjoj četvrtini i sa dva gola potpuno slomio Mađare iako je pre toga imao 0/5. Prekaljeni Predrag Jokić ume da iskoristi svaki prostor koji mu se ostavi, adekvatno pomažu i braća Brguljan, Draško i Darko, velika snaga je i Aleksandar Radović, a na golu dominira Miloš Šćepanović.

Sve to lepo je upakovao debitant na velikim takmičenjima, selektor Vladimir Gojković, koji je sa nekoliko hrabrih poteza, poput izostavljanja Borisa Zlokovića sa spiska, pokazao da ima ‘štofa’ da postane veliki stručnjak, posle sjajne vaterpolo karijere kao igrača.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

‘Ajkule’ su plasmanom u finale obezbedile vizu za Rio, pa će rasterećene, ali i sigurno uz podršku određenog broja vatrenih navijača, pokušati da u sred Beograda zadaju Srbiji ozbiljan,ozbiljan udarac. Na srpskim ‘delfinima’ će biti da to ne dozvole i obezbede veliku feštu u Areni.

Zbog svega toga večerašnji meč se očekuje sa velikim nestrpljenjem. Veruje se da će to biti jedan od onih sa epitetom ‘epskih’.

I da će ostati večno upamćen u istoriji srpskog sporta.

Napred Srbija!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter