0
The Best Of

VREMEPLOV: Priča o legendi Liona, čoveku kome je ‘slobodnjak’ bio kao penal (VIDEO)

Objavljeno: 19.01.16 u 19:30

Malo je onih koji danas pominju njegovo ime, sem navijača Liona koji će ceo život pamtiti Antonija Augusta Ribeira Reisa.

Nama u Srbiji poznatijeg kao Žuninja Pernambukana, ‘kralja slobodnih udaraca’ ili brazilskog Sinišu Mihajlovića. Žuninjo je rođen u Resifeu 30. januara 1975. godine, ali u matičnom Sportu nije pokazao mnogo, ipak dovoljno da se preseli u Rijo i zaigra za Vasko de Gamu. Sa „moreplovcima“ je stigao do titule prvaka Južne Amerike i na 111 utakmica postigao je 26 golova, naravno većinu iz prekida za šta je kasnije postao specijalac.

Za razliku od najtalentovanijih fudbalere iz zemlje sambe i kafe u Evropu je stigao sa tek 26 godina i to u tada nemilosrdni u Francuskoj, Lion. Od te 2001. godine pa sve do 2009. godine za „lavove“ je odigrao 248 utakmica i postigao 75 golova, naravno većina iz slobodnih udaraca i šuteva van 16 metara. Postao je živa legenda kluba sa sedam uzastopnih titula prvaka Francuske. Takođe, 2006. godine izabran je za najboljeg igrača lige. Navijači Liona su navijali da sudija svira slobodan udarac na razdaljini do 35 metara i to je 75 posto bio gol.

Žuninjo Pernambukano je jedan od retkih fudbalera koji je u karijeri igrao na četiri različita kontinenta. Počeo je u domovini u Južnoj Americi, slavu stekao u Evropi, a kasnije se selio u Aziju i Severnu Ameriku. Iz Liona je otišao u Al Garafu iz Katra gde je odigrao 40 utakmica i postigao 15 golova, usledio je povratak u Vasko gde je na 50 mečeva 11 puta prevario golmana, a onda i epizoda u MLS ligi i Njujork Red Bulsima. Karijeru je 2013. godine završio u Vasku de Gami sa čak 131 golom u karijeri od toga 75 iz slobodnih udaraca.

(Izvor: YouTube/luucass8)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter