0
Ostali sportovi

ŽIVKO GOCIĆ UVEREN: Imamo kvalitet za zlatni het-trik

Objavljeno: 03.01.16 u 15:50

Kada na Vikipediji potražite Vaterpolo reprezentaciju Srbije, u rubrici trofeji, videćete tri olimpijska zlata (1968, 1984, 1988), ali u pitanju je „sportsko-pravno nasleđe“ nekadašnje SFRJ.

Od kad je Srbija samostalna država, srpski vaterpolisti osvojili su tri zlata na prvenstvima Evrope, dva na svetskim šampionatima, sedam u Svetskoj ligi, međutim, na Olimpijskim igrama – samo dve bronze.

U Pekingu 2008, srpski tim je u polufinalu potpuno neočekivano izgubio od SAD, četiri godine kasnije u Londonu, isti scenario, samo je u finale otišla Italija, još kad se setimo finala iz Atine 2004, gde je selekcija pod imenom Srbija i Crna Gora „ispustila“ tri gola prednosti u finalu od Mađarske….

Nova prilika pruža se za otprilike osam meseci u Riju. Sve prognoze kažu da je Srbija najveći favorit da uzme olimpijsko zlato. Vreme je, da treća bude sreća. Međutim, prvo sledi još jedan izazov na prvenstvu Evrope, i to na domaćem terenu, u Beogradu, u Areni, za tačno sedam dana…

– Prvo nam ide Evropsko prvenstvo u Beogradu, polako se već oseća euforija, ne mogu da ostanem imun na sve što se dešava i nadam se da će publika uživati u pravom spektaklu u Areni. Naš cilj se zna, želimo da obranimo zlato, uvek je teže braniti, ali jednom smo to već uspeli i verujem da možemo opet i da ćemo treći put uzastopno postati prvaci Evrope, rekao je kapiten Živko Gocić u novogodišnjem intervjuu Tanjugu.

 

Gocić  kaže da očekuje zanimljiv šampionat, pre svega zbog činjenice da veliki broj ekipa dolazi da izbori Olimpijsku normu, pošto su za sada mesto u Riju obezbedili samo Srbija i Hrvatska.

Upravo duel te dve reprezentacije, „vaterpolo klasik“, na programu je prvog dana šampionata Evrope.

– Kao i što sam ranije govorio pre velikih takmičenja, najbitnije je da se na utakmici sa Hrvatskom, a kasnije i u svim drugim fokusiramo na ono što najbolje radimo – vaterpolo, vaterpolo i samo vaterpolo. Ako uspemo u tome, mislim da neće biti problema, ističe Gocić.

Prema njegovim rečima Srbija je posebna inspiracija svim rivalima.

– Mi smo u poslednje dve godine pokazali da smo najbolji i svi imaju poseban motiv da dobiju evropskog i svetskog prvaka i dokažu sebi da vrede. Sa te strane biće nam malo teže protiv ozbiljnih ekipa, ali navikli smo na to. Ponavljamo, najvažnije je da nam fokus bude na bazenu.

Kada su u pitanju Igre u Riju, Gocić, koji u riznici medalja ima 24 odličja sa reprezentacijom i bio je član tima i u Pekingu i u Londonu svestan je očekivanja.

– Situacija je slična kao 2012, tada smo prvo uzeli zlato na Evropskom, a potom „samo“ bronzu u Londonu. Nadam se da ćemo izvući pouke, prisetiti se tih dešavanja, da ne ponovimo iste greške. Ali, opet, to je bila uspešna godina za nas i ako uspemo da je ponovimo bio bih zadovoljan. Svi od nas očekuju zlato, ne tražimo alibi, ali verujte da je jako teško. Ne bežimo od uloge favorirta i sa pravom kažemo da smo najbolji na svetu, nadam se da će tako i ostati i 2016. godine, zaključio je Gocić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter