0
O Nama Kategorija

FILIP FILIPOVIĆ: Nema straha, ova ekipa uvek ide na prvo mesto!

Objavljeno: 03.01.16 u 21:45

Vaterpolisti već dugo godina na najbolji mogući način predstavljaju Srbiju. Pretprošle godine osvojili su Evropsko prvenstvo, Svetsku ligu i Svetski kup, a Filip Filipović proglašen je za najboljeg igrača sveta.

Prošle godine bili su bez poraza, a na dominantan način osvojili su najpre Svetsku ligu, a zatim i Svetsko prvenstvo. Naši vaterpolisti pokupili su brojna priznanja, a najbolji igrač iz 2014. godine ponovo je kandidat za najboljeg igrača sveta, ali ovog puta u nezvaničnom izboru na sajtu waterpoloworld.com.

U velikom novogodišnjem intervjuu za Vaterpolo vesti zvanično najbolji vaterpolista sveta Filip Filipović govorio je o Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, reprezentaciji, Pro Reku, klubovima u Srbiji i stanju u srpskom vaterpolu i Vaterpolo savezu, kao i mnogim drugim zanimljivim temama.

Trofejni vaterpolista u 2015. godini osvojio je sve što je mogao. Sa Pro Rekom je trijumfovao u Ligi šampiona i u novoj sezoni u Superkupu Evrope, dok je sa reprezentacijom Srbije osvojio zlatne medalje u Svetskoj ligi i na Svetskom prvenstvu u Kazanju.

– Sa Pro Rekom smo osvojili sve što nam je bilo zadato kao cilj i uslov da bi ekipa ostala takva kakva jeste. Mislim da smo osvojili na mnogo teži način nego što je to trebalo i što smo možda zaslužili. Smatram da smo neke utakmice i na sportsku sreću dobijali. Zbog čega, kako, možemo da uđemo u dublju analizu, ali definitivno da neke stvari nisu trebale tako da izgledaju, kao što smo se prošle sezone provukli protiv Barselonete. Definitivno je ekipa po kvalitetu bila daleko ispred svih – rekao je Filipović na početku razgovora, a zatim krenuo sa analiziranjem nove sezone:

– Od Superkupa je ostao samo naziv i tu draži više nema. Pamtim i dalje utakmicu sa Zvezdom pre dve godine, kada je to bio pravi Superkup, bez obzira što smo izgubili. Sjajna utakmica i sjajno iskustvo u karijeri. Ove godine sa Pro Rekom igramo dosta kvalitetnije, mnogo smo ubedljiviji u odlučujućim utakmicama i pokazujemo svoje pravo lice. Sa našom dosadašnjom igrom u Ligi šampiona sam više nego zadovoljan.

filipovic

Posle zlatne medalje u Bergamu u Svetskoj ligi, Srbija je na veoma dominantan način stigla do zlata na Svetskom prvenstvu u Kazanju.

– Mislim da smo pokazali pravu dominaciju u odnosu na sve ekipe. Ne samo zato što smo osvojili sve, već zato što smo drugu godinu zaredom osvojili sva moguća takmičenja na kojim smo učestvovali u punom sastavu. U Bergamu je to bio zadatak, koji nam je postavljen od strane selektora. Praktično je to bio neki blagi pritisak koji smo imali. U Rusiji, kada smo se već kvalifikovali za Olimpijske igre, nismo imali tu presiju, ali smo više nego ubedljivo igrali ceo turnir. Nije bilo pada u formi, što je izuzetno bitno, jer smo tempirali da budemo pravi kada bude najpotrebnije. Ne mogu da kažem da je ova ekipa toliko nadmoćna, već smatram da smo iskoristili neke slabosti i možda loš dan ili pad u formi ostalih ekipa.

Na pitanje da li je razlika u polufinalu protiv Italije i u finalu protiv Hrvatske realna, levoruki reprezentativac je rekao:

– Smatram da je u tom trenutku bilo realno ali ne smem da verujem i siguran sam da razlika između tri reprezentacije nije tolika. U tom trenutku je bila i to smo na svaki mogući način demonstrirali. Selekcije Hrvatske i Italije su sigurno među najozbiljnijim konkurentima i za osvajanje Evropskog prvenstva, bez obzira što igramo kod kuće, a naravno i pretendenti za zlatnu olimpijsku medalju.

Srbija je na poslednjih pet takmičenja osvojila zlatnu medalju, a Filipović nije igrao samo na Svetskom kupu. Ipak, ne plaši se da može da dođe do pada.

– Mislim da smo da smo mi taj zakon velikih brojeva već premašili i ne treba da se plašimo bilo kakvih situacija da može doći do nekog pada na Evropskom prvenstvu. Treba ući opušteno, relaksirano… Igramo kod svoje kuće i treba da odigramo najbolje što možemo u datom trenutku i ako možemo da osvojimo i Evropsko prvenstvo. Ova ekipa ide uvek na prvo mesto. Tako će biti i pred Rio. To bi bila kruna naše karijere. Ne samo kruna naših karijera, nego celog ciklusa, koji smo počeli 2008. godine, praktično od momenta kada smo osvojili bronzanu medalju u Pekingu. Naša ekipa je više nego zasluženo došla do tog poslednjeg stepenika pred Olimpijske igre. Ne treba ni da se žalimo na pritisak, jer svako ima pritisak i mi smo navikli na njega. Ekipe koje se još uvek nisu kvalifikovale za Rijo trpe mnogo veće pritiske i stvari o kojima treba da vode računa. Mi te probleme nemamo. Imamo našu fanatičnu publiku i siguran sam da će biti najjača iskra koja će nam dati snage i vratiti nam nadu da u odlučujućim momentima možemo okrenuti utakmicu u našu korist, ukoliko dođe do problema, a siguran sam da može.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Čini se da je Evropsko prvenstvo odlična prilika da se, pored toga što će naši igrači imati podršku navijača, dodatno promoviše vaterpolo u našoj zemlji, privuku sponzori i na kraju da se pomogne klubovima.

– Iskreno bih voleo da smo trenutno sposobni da iskoristimo Evropsko prvenstvo i za jedno i za drugo. Ono što je do nas, igrača, mi ćemo uraditi, a to je da probamo da iskoristimo ovo Evropsko prvenstvo za ostvarivanje još jednog vrhunskog rezultata. Nažalost, nisam optimista po pitanju pojedinih ljudi u savezu, koji prema mom mišljenju nisu trenutno na tom menadžersko-organizacionom nivou da prikupe potrebna sredstva. Imamo još nekoliko dana do početka Evropskog prvenstva a nijedan veći sponzor se nije javio i izrazio želju da radi sa nama. Imamo dokaz na reklami rađenoj za TV Prva, gde smo imali neviđen broj pregleda u jako kratkom periodu. Interesovanje za vaterpoliste i našu reprezentaciju postoji, potrebna je samo osoba koja će nas plasirati na tržište, koje, bez obzira na ekonomsko stanje, postoji. Jeste u Srbiji kriza, ali smatram da itekako može da se napravi nešto po pitanju promocije i plasmana nas kao proizvoda koji će, siguran sam, naći zainteresovane kompanije.

Filipović je i u prošlosti govorio da Vaterpolo savez mora da radi bolje…

– Često sam kritikovao i smatram da se još uvek ništa nije promenilo. Voleo bih da vidim posle Evropskog prvenstva pozitivne rezultate, ali njih objektivno nema. Prvi sam koji ću isto tako pohvaliti savez ako bude bilo boljitka. Nemam ništa ni protiv koga, samo nazivam stvari onakve kakve jesu. Za nekoga ko prati naš sport nisam ništa novo rekao, već samo ukazujem na problem.

Ima dosta ujednačenih reprezentacija i sigurno će biti zanimljivo već u Areni. Grčka je u Kazanju osvojila treće mesto, tu su Crna Gora, Italija, Španija, Hrvatska…

– Grci već dugi niz godina imaju prepoznatljivu igru i možda nisu imali malo sportske sreće u određenom trenutku. U Kazanju su opet čuvali svoju prepoznatljivu strpljivost u napadu i zatvorenu igru u odbrani i konačno su uspeli da pređu taj odlučujući stepenik za njih. Mislim da su mogli čak da stignu do finala i možda su ga u tom trenutku zaslužili više od Hrvatske. Smatram ih trenutno velikim konkurentima, a da li će tako i biti zavisi samo od njih. Ostale ekipe jesu ujednačene. Na Crnu Goru trenutno niko ne računa ozbiljno, ali smatram da može dosta toga da pokaže i uradi. To je ista škola vaterpola, sada osvežena novim selektorom i to mora da da dobre rezultate. Pitanje je samo vremena. Imaju sjajne pojedince, tako da mislim da će Crnogoroci, zajedno sa Grcima i Italijanima biti u krugu favorita za osvajanje Evropskog prvenstva – kazao je Filipović i potom prokomentarisao selekciju sa kojom je Srbija igrala u dva finala prošle godine – Hrvatsku:

– Od Hrvata svako zna šta može da očekuje a oni će sigurno na jedan ili drugi način dogurati do same završnice. Praktično, govorim o četiri ili pet reprezentacija koje će doći do samog kraja. Sa Španijom smo imali priliku sedam dana da treniramo i oni su definitivno promenili malo stil igre i igraju kao nekada, brže, eksplozivnije, sa dosta kontri i plivanja. Sa takvim načinom igre ne odgovaraju nama i mislim da neće ni drugim ekipama, kao Australija na svetskom nivou. Ako odigraju pametno, mogu i oni ostvariti korak ili dva napred i doći do nekog četvrtfinala, polufinala. To zavisi samo od njih.

Zanimljivo je da pomoćni trener selekcije Italije, a glavni trener Pro Reka, Amedeo Pomilio, sa klupe predvodi četiri reprezentativca Srbije.

– Mislim da to nije njihova prednost. Njihova igra se ne bazira toliko na samog protivnika, jer su njihovi najveći problemi u njima. Pravilo sa Italijanima je da ne možete nikada da ih otpišete i da, bez obzira u kom sastavu igraju, oni su pretendenti za osvajanje medalja. Zašto, kako… Na neka pitanja ne možete do kraja da date iskren odgovor, ali je definitivno da imaju dosta uticaja van bazena i na tome bih se zadržao. Kod njih je pozitivno da svaki od tih igrača koje Alesandro Kampanja povede daje svoj maksimum, bez obzira protiv koga se igra, da li Srbije ili Kazahstana i to je surova disciplina koju Kampanja forsira.

Sa Filipovićem, Prlainovićem, Pijetlovićem i Mandićem u Pro Reku igraju i reprezentativci Italije, Hrvatske, Crne Gore… Međutim, nisu pričali o predstojećem Evropskom prvenstvu.

– Nismo mnogo pričali o tome. Oni nemaju mnogo šta da kažu. Trenutno su u velikom problemu jer se nisu kvalifikovali za Olimpijske igre. To će im biti jedan od primarnih zadataka na predstojećem prvenstvu. Definitivno ne otkrivaju karte. Od njih može mnogo da se nauči, a posebno o tim međuljudskim odnosima, jer sa njima nikada ne znate na čemu ste. Nemamo neki uvid u njihove želje i mogućnosti. Sigurno da će biti ozbiljni konkurenti, ali ne znam šta žele, očekuju i kako se pripremaju za Evropsko prvenstvo.

Foto: HOTSPORT
Foto: HOTSPORT

Srpska reprezentacija beleži odlične rezultate, a klubovi propadaju. Već duže vreme svi apeluju da im se pomogne jer bez njih nema ni reprezentacije.

– Savez je neko ko treba da pokrene tu priču o trenutno nacionalnom sportu broj jedan. Savez je inicijator i prvi zamajac koji treba na državnom nivou da pokrene celu priču, predstavi projekat, ali mislim da trenutno nije u stanju da to uradi, jer ima neke druge brige i može da se fokusira na jednu, eventualno dve stvari. Pored Olimpijskih igara, trenutno svima najbitnijim i još pored Evropskog prvenstva, mislim da nisu u stanju da u istom trenutku razmišljaju o nekom projektu srpskog vaterpola. Nažalost. Imali su godine iza sebe da se tome posvete i praktično većinu reprezentativaca u našoj ligi ali do toga nije došlo – rekao je Filipović i nastavio:

– Klubovi takođe snose odgovornost. Nije ovo priča da će se ove ili sledeće godine ugasiti vaterpolo. Ta priča traje već dugi niz godina, ali se sve više u poslednje dve, tri godine spominje, praktično otkad smo mi otišli iz klubova. Način na koji smo došli i digli sve na noge i rejting vaterpolu, vratili publiku na tribine… Iako nisam osvojio nijednu titulu, to su mi dve sezone koje su mi prirasle za srce i njih sam kroz neku drugu dimenziju i način posmatrao. Nažalost, kada smo otišli to se promenilo i to više ne liči na vrhunski sport kojem težimo – rekao je nekdašanji vaterpolista Partizana i Radničkog i ponovio da najveću odgovornost snose savez i klubovi.

– Najveću odgovornost snosi savez, a onda i klubovi. Ako savez, kao organizacija koja okuplja sve te klubove, dozvoli da kvalitet i način finansiranja bude ovakav kakav jeste, onda smatram da je savez najveći krivac, jer ne mogu da verujem u to da ne postoji neki privrednik ili sponzor iz Srbije ili inostranstva, koji bi hteo da finansira domaći šampionat, neke od ovih vodećih klubova, koji su praktično do juče osvajali evropske trofeje.

U 2016. igraju se Olimpijske igre, koje su našoj reprezentaciji veoma važne. Ipak, Filipu je trenutno najbitnije Evropsko prvenstvo, jer treba da se ide stepenik po stepenik.

– Treba ići stepenik po stepenik, tako da bi u 2016. najviše voleo da Evropsko prvenstvo u Beogradu odigramo u punom, najboljem sastavu i da to bude prvenstvo koje će pamtiti cela Srbija. Da li ćemo biti prvi, treći, peti, nebitno je. Bitno je da ljudima koji dođu u Arenu da vide spektakl i naše momke, pokažemo kako se bori za svoju zemlju. Daćemo mladima najbolji primer. Da li će to biti dovoljno za najsjajnije odličje, videćemo. Ljudi treba da dođu da vide kako se igra srcem, da vide ove momke koje su nas već toliko puta dizali na noge I uopšte kako je to igrati vaterpolo u jednoj hali poput Arene. Iskreno jedva čekam da počne i da osetim kako je igrati pred 12000 Srba u Beogradu. Posle toga znamo svi šta nam sledi. O tome zaista ne bih voleo ništa da pričam, ali zna se šta su Olimpijske igre, zna se šta nas čeka i koji su naši krajnji ciljevi i mogućnosti.

Po informacijama koje Filipović ima, ulaznice za prvi meč Srbije na Evropskom prvenstvu, protiv Hrvatske, odlično se prodaju i svi očekuju pune tribine.

– Mislim da je to sad već više nego izvesno, jer je ostalo nekoliko stotina karata. Što se tiče te prve utakmice, siguran sam da će to biti pravi spektakl i voleo bih da se u toj atmosferi napravi turnir, jer je publika nama najpotrebnija. Protiv Francuske i Malte treba pružiti priliku mlađima da dođu da vide svetske i evropske šampiona, da ih podrže, ali mislim da ćemo imati podršku i na tim utakmicama i zaista imamo više nego pozitivne informacije da je potražnja za kartama velika. Ono što je veoma dobra informacija za sve koje se dvoume da li će doći da utakmicu ili ne jeste da cena ulaznice se kreće od svega 350 dinara što je, nadam se, pristupačno za sve naše ljude u zemlji koji bi, ubeđen sam, dali i više samo da dođu i budu svedoci spektakla u Areni.

Filipović je u avgustu pokrenuo svoj sajt, gde njegovi fanovi i navijači reprezentacije mogu da pročitaju koliko je odigrao utakmica, postigao golova, osvojio medalja, da mu pošalju poruku, pogledaju najnovije fotografije i naravno da pročitaju vesti vezane za njega, klub i reprezentaciju.

– Smatram da jeste dobar način da se sport približi navijačima, ali ja sam pokrenuo više iz želje da svojim fanovima i navijačima, kako ličnim, tako i onim koji podržavaju klub gde igram, reprezentaciju i vaterpolo uopšte dam jedan uvid u trenutna dešavanja, utakmice, treninge, putovanja… Pokrenuto je to tiho, bez neke najave i svečanog otvaranja. Nije to moja ciljna grupa. Možda će biti prilike, ali smatram da je bitno da sam pokrenuo to sa ljudima koji su mi pomogli da kreiramo sajt i da momci s kojima sam u reprezentaciji i klubu vide kako jedna svakodnevna stvar može imati sjajnu primenu u našem sportu. Voleo bih da još neko sledi moju ideju, jer smatram da na taj način pomažemo našem sportu. Ljude ćemo na najbolji način informisati pre svega o sebi, a onda i o samom vaterpolu. Ne kažem da je potrebna neka velika edukacija našem narodu jer oni znaju da su vaterpolisti najuspešniji sportisti u istoriji, ali i današnjici srpskog sporta! I to je činjenica. Ali siguran sam da neke detalje iz vaterpola, sa samih putovanja ne znaju i možda bi upravo to bio neki smer u kojem ćemo nastaviti da vodimo sajt – zaključio je Filipović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter