0
Auto Moto

Foto: dusanborkovic.com

BRAVO, DUŠANE: Pančevo dočekalo evropskog šampiona!

Objavljeno: 13.10.15 u 21:00

Oko 1.000 građana Pančeva dočekalo je veceras ispred skupštine grada najboljeg srpskog automobilistu i šampiona Evrope na kružnim stazama, Dušana Borkovića.

Do najvećeg uspeha u karijeri Borković je došao zahvaljujući odličnim vožnjama tokom sezone u Evropskom kupu turing automobila (ETČ).

Srpski as je tokom poslednjeg vikenda u italijanskoj Perguzi imao dosta problema, ali je na kraju uspeo da završi drugu trku i u generalnom plasmanu trijumfuje sa 110 bodova, tri više od Čeha Petra Fulina.

– Presrećan sam, pre 21 godine sam krenuo odavde sa kartingom, uložio sam mnogo truda i drugi put postao prvak Evrope. Ako nastavim u ovom ritmu mislim da ću ostvariti svoje snove i biti najbolji i u svetskom šampionatu. Mislim da mi je tu mesto – rekao je Borković.

On je dodao da će u narednih nekoliko dana odlučiti gde će se takmiciti sledeće godine.

Borković je 2015. godinu počeo u Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC), ali je posle dva trkačka vikenda u Argentini i Maroku prešao u evropsko takmičenje.

Na ovaj potez odlučio se zbog lose saradnje sa Hondom, koja mu je dala automobil starije evolucije i nije uspela da omogući bezbednu poziciju za sedenje.

– Krenuo sam WTCC veoma optimistično, imao sam iskustvo iz prosle sezone, čak i jedan podijum. Planirao sam da budem još bolji, ali ne želim sada da govorim o lošim stvarima. Možda je i bolje što se ovako izdešavalo – rekao je visoki Pančevac.

Srpski automobilista je trijumf u ETCC posvetio pokojnom ocu, koji mu je usadio ljubav prema brzini.

– Bio je doček i pre četiri godine, imao sam emotivan govor, spominjao sam ljude koji su mi pomogli i zaplakao kada sam izgovorio očevo ime. On, nažalost, nije više među nama, ali siguran sam da me gleda i cuva – rekao je suznih očiju uzbuđeni Borković.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov obećao je da će grad sa Tamiša nastaviti da pomaže Borkovća, ali i ostale talentovane vozače i sportiste.

– Borkovićevo prvo mesto samo je u nizu titula koje su ove godine došle u naš grad. Dušan je pokazao da je Pančevo sportski grad. Uložio je mnogo u ovaj uspeh i on je plod velikog odricanja njega i njegove porodice – rekao je Pavlov.

Predsednik AMŠ Mirko Butulija istakao je da je Borković ostvario veliki uspeh za auto-moto sport u Srbiji.

– Veliki je uspeh u ovom skupom i zahtevnom sportu imati samo predstavnika, a kamoli šampiona. Ostvario je nešto što smo mislili da je nemoguće, opravdao je naše poverenje. Hvala mu što nas je sve učinio ponosnima – rekao je Butulija.

Borković je tokom karijere osvojio preko 200 trofeja. Posle 12 nacionalnih šampionskih titula, tri Zlatne kacige i epiteta najmlađeg osvajača Dijamantske kacige, odlučio je da se oproba na međunarodnoj sceni.

Pored šampionske titule, Borković je u ETČ bio treći 2013, dok je godinu dana ranije bio najbolji na brdskim trkama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter