0
Ostali sportovi

Foto: VSS

SRBIJA U SVETSKOM VRHU: Rezultati u Ožibeleu i tri bronze za sva vremena

Objavljeno: 02.10.15 u 15:25

Srpska veslačka reprezentacija je na Svetskom prvenstvu za seniore, koje je od 30. avgusta do 6. septembra 2015. održano u francuskom Ožibeleu, postigla najveći uspeh u istoriji ovog sporta kod nas, kada su u pitanju planetarni šampionati.

 

Tri bronzana odličja koja su izlili Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara, Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i Viktor Pivač, Martin Mačković i kormilar Luka Mladenović u dvojcu sa kormilarom ubedljivo je najbolji skor srpskog veslanja na svetskim šampionatima.

Najbolji dokaz toga jeste i činjenica da je, do Ožibelea, na svim dosadašnjim planetarnim šampionatima osvojeno ukupno šest medalja (1998, Keln bronza – dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki; 2001, Lucern – srebro – dvojac bez kromilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki; 2006, Iton – zlato – dvojac sa kormilarom Nikola Stojić, Jovan Popović, kormilar Ivan Ninković; 2007, Minhen – srebro – četverac bez kormilara Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić; 2008, Otenshajm – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Goran Nedeljković; 2009, Poznanj – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović). Takođe, odličja u Francuskoj bila su prva svetska seniorska odličja koja su pridodata u bogatu riznicu srpskog veslačkog sporta nakon pauze od šest godina.

Foto: VSS
Foto: VSS

O veličini uspeha srpskog veslanja u Ožibeleu, na kojem su oboreni rekordi po broju posada (516), takmičara (1291) i zemalja (77), govori i podatak da je po ukupnom broju osvojenih medalja naša zemlja zauzela peto mesto kada su u pitanju muške discipline. Ispred naših veslača na ovoj listi jedino su bile Velika Britanija (6 medalja), Nemačka (6), Francuska (5) i Novi Zeland (4), a iza Australija, Danska i Litvanija sa po dva odličja, te Švajcarska, Češka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Norveška, SAD, Estonija i Holandija sa po jednim. Izuzetnu jaku konkurenciju kada su u pitanju muškarci najbolje oslikava to što velike veslačke nacije Rusija, Poljska, Ukrajina, Mađarska, Rumunija, Kanada, Kina i Južna Afrika nisu uspele da se domognu nijednog odličja.

Kada se uzmu u obzir sve discipline u Ožibeleu, uključujući i para-veslačke, po ukupnom broju medalja Srbija sa tri odličja deli sedmo i osmo mesto sa Holandijom. Prvo mesto na ovoj listi zauzela je Velika Britanija (15), slede Novi Zeland i Nemačka (po 9), SAD (7), Francuska (6), Australija (5). Sa po dva odličja, iza Srbije i Holandije, su Češka, Danska, Litvanija, Kanada, Kina i Norveška, a sa po jednim Hrvatska, Izrael, Italija, Švajcarska, Grčka, Slovenija, Estonija, Južnoafrička Republika i Ukrajina. Inače, 23 zemlje su u Francuskoj imale barem jednog svog predstavnika na postolju.

Foto: VSS
Foto: VSS

U konukrenciji veslačica sa po pet medalja najuspešnije su bile Britanke, Novozelanđanke i Amerikanke. Nemačka je, kada je ova lista u pitanju, završila na četvrtom mestu sa tri odličja, a slede Holandija i Kina sa po dva, odnosno Australija, Češka, Grčka, Južnoafrička Republika i Kadada sa po jednim.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter