0
The Best Of

VREMEPLOV: Njega vole i navijači Barse i Reala, Milana i Intera! (VIDEO)

Objavljeno: 22.09.15 u 22:23

Na današnji dan, davne 1976. rodio se dečak koji će osamnaest godina kasnije početi da ispisuje istoriju fudbalske igre i postati jedan od onih igrača zbog kojih su se mnogi zaljubili u fudbal. Sinonim za najvažniju sporednu stvar na svetu – Luis Nazario de Lima Ronaldo!

 

Fudbal je bio tako jednostavna igra i prelepa za oko kada je on imao loptu. Čovek koji je „patentirao“ biciklicu i čuveno proturanje lopte kroz noge protivniku. „Ako fudbalski bog ima sina, onda mora da mu je ime Ronaldo“, rekao je jedan od najvećih legendi brazilskog i svetskog fudbala – Pele.

Da „učenik“ može da postane bolji od „učitelja“, dokazao je Ronaldo, jer je upravo umesto Romarija, koji je stekao kultni status kod navijača PSV Ajndhovena, došao u taj holandski klub. 

Na evropsku scenu došao je nekoliko meseci pre svog osamnaestog rođendana. Obukao dres PSV-a i iste sezone poneo epitet najboljeg strelca holandskog šampionata. Potom je otišao malo do Pirinejskog poluostrva, da uči Špance kako se „igra lopte“, potpisao je za Katalonce.

Svoju igru je dizao na sve viši nivo, protivnički igrači pored njega izledali su kao dečica koja velikom bratu pokušavaju da otmu loptu, ali uvek bezuspešno. Iste sezone postao najbolji strelac španskog prvenstva, svojim golom u finalu Kupa pobednika kupova doneo trofej ekipi i “obukao” Zlatnu kopačku.

 

Potom odlazi u ligu, koja je u to vreme važila za najjaču na svetu, Seriju A gde postaje “nero-azuro“. Odmah prve sezone postiže 34 gola, te su mu legendarni Paolo Maldini i Dijego Maradona odali poštovanje uz duboki naklon, što je dovoljno govorilo o veličini tada 21-godišnjeg dečka. Na Apeninima došla je i drama, 21. novembra 1999. godine u meču sa Lećeom stradalo je koleno, plakali su milioni fudbalskih duša i sa nestrpljenjem čekali Ronaldov povratak. 

https://www.youtube.com/watch?v=aiY9LHpN61E

Nakon godinu i po dana oporavka, 12. april 2000. godine, u meču sa Lacijom, vratio se na teren. Međutim to je trajalo kao tren, posle jednog solo prodora, pao je na zemlju, povreda je obnovljena. Da li će se više ikada vratiti na travnatu podlogu i zaplesati sa svojom prvom, velikom ljubavi – „bubamarom“, hoće li biti onaj stari zbog kojeg su mnogi zavoleli fudbal kao igru?! O da, hoće i te kako! Fudbalski mađioničar se vratio u velikom stilu, a to je krunisao osvajanjem „zlatne boginje“ i epitetom najboljeg strelca tog Svetskog prvenstva 2002. u Južnoj Koreji i Japanu. Magija ne prestaje!

Nakon najvećeg reprezentativnog klupskog takmičenja, te godine, usledio je poziv „kraljaveskog“ kluba i Ronaldo je postao član čuvene generacije „galaktikosa“, nastavio je dominaciju na Pirinejskom poluostrvu, gde je stao sa Kataloncima 1997. godine, nastavio je sa Real Madridom.

Poslednji put na evropskoj sceni, fudbalski ikonu, gledali smo u dresu Milana, sa viškom kilograma, ali nu tu magija nije izostajala. Ali opet ta kobna Italija, po treći put povreda kolena, što je ujedno značio skoro kraj. Evropa je izgubila jednu od najvećih fudbalskih veličina. Ostaje žal što nikada nije uspeo da podigne trofej najvećeg klupskog takmičenja, Lige šampiona. 

Uspeo je da prebrodi i treću veliku povredu, obukao je dres brazilskog Korintijansa, gde se ujedno završila i fudbalska era, jednog od najvećih. U karijeri nosio dres velikih rivala Barselone, Real Madrida, takođe, Intera i Milana, ali u svakom timu, kod navijača stekao je kultni status. Svoje poteze i golove pretvorio je u fudbalski udžbenik. Zbog njega bi trebalo da se uvede novi predmet u osnovnim školama: „Fudbal – šta je fudbal i smisao ove divne igre?“

Luis Nazario de Lima Ronaldo upisano je zlatnim slovima u fudbalskoj knjizi besmrtnih. Voleli smo ga, to lice posle postignutog gola, taj osmeh koji je vedrio i oblačio.

Legendo, srećan ti 39. rođendan, hvala ti što postojiš!

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter