0
Intervju

Foto: HOTSPORT

FILIPOVIĆ ZA HOTSPORT: Nema više nesigurnosti i sanjarenja, to je to! (FOTO)

Objavljeno: 17.09.15 u 13:10

Uzdanica reprezentacije i Pro Reka, momak od čije levice golmani zaziru, a protivnički igrači majstorije isprate sa nevericom, van bazena uživa u ulozi supruga i oca. Najboljeg vaterpolistu Evrope i sveta, Filipa Filipovića, svi gledaju sa divljenjem i posebnim uvažavanjem. Tako i treba…


Simbolično, Filipu smo postavili 10 pitanja, nosi desetku, igra za desetku, i od njega saznali nešto o ciljevima i ambicijama reprezentacije, Pro Reka, nezaobilazna tema je i Partizan, Vlada Vujasinović, Igor Milanović, spominjali smo i novo pojačanje Reka, Dušana Mandića, ali i kako on voli da provodi slobodno vreme…

intervju Minula sezona, završena sa pet trofeja, klupskih i reprezentativnih, uz nova proglašenja za najboljeg vaterpolistu sveta i Evrope, bila je izuzetno uspešna. Nedostaje li možda nesto da bi dobila prefiks savršene?

– Ne nedostaje ništa. Priznanja su bila individualna, ali zasluga je timska, tako da je osećaj kada osvojim nešto ili kada osvojimo zajedno – isti. Osvojili smo sve što se moglo osvojiti u jednoj godini, ne žalim ni za čim. Smatram da je ovo sve, pa tako i zlato došlo u pravom trenutku za našu generaciju, da još jednom potvrdimo svoj kvalitet, ali i da prikažemo neki novi poredak u svetskom vaterpolu. Smatram da možemo mnogo mirnije ući u olimpisku godinu, jer znamo šta nam je činiti i nismo više nesigurni da li je to to i da li treba sačekati još neko vreme da sazrimo. Ova ekipa će biti spremna za Rio – poćinje priču za HotSport najbolji vaterpolista Evrope i sveta, Fillip Filipović.

intervju Kako je izgledala saradnja sa Igorom Milanovićem i po čemu se sve i koliko njegov rad razlikuje u odnosu na druge trenere?

– Sa Igorom je prošlo sve kako je i najavio na početku sezone. Uzeli smo tri od tri titule, jako krvavo i teško smo došli do njih. Pokušao je nešto što niko nije imao hrabrosti da uradi u prošlosti – da nametne naš, srpski mentalitet u ekipu. Nije to naišlo na odobravanje svih, ali rezultat stoji iza njega, to je činjenica. Iskreno i meni lično je bilo teško u pojedinim trenucima, ali Igor je bio trener i imao je potpunu slobodu da radi onako kako on misli da je najbolje za ekipu, za postizanje rezultata…

filipovic

intervju I u novu sezonu ulazite kao favoriti za sve trofeje i u prilici ste da treći put osvojite takozvani ‘Gren slem’ u vaterpolu.

– Ambicije Pro Reka su uvek iste kada na okupu imate najjača imena svetskog vaterpola. Od toga ne bežimo. I ove godine jasno i glasno na samom startu smo postavili sebi ciljeve. Znam da to može biti mač sa dve oštrice, pogotovo što kod većine izaziva osećaj da smo i suviše arogantni, ali smatram da se uložena sredstva moraju opravdati, pogotovo što smo ove godine jači i u organizacionom smislu. Mauricio Felugo je postao generalni direktor i njegov rad u klubu je već vidan i opipljiv.

intervju Pridružio vam se Dušan Mandic. Možete li kao iskusniji kolega i saigrac da prokomentarišete njegov razvojni put o koliko može još da napreduje?

Manda sada postavlja sam sebi limite, ne bih voleo da prognoziram u njegovo ime. Rekao sam za njega u trenutku kada se pojavio na treningu reprezentacije na Tašu da će taj dečko biti budućnost srpskog vaterpola. Smatram da nisam pogrešio ni najmanje, a koliko će njegovo vreme potrajati, sada zavisi samo od njega.

Foto: HotSport
Foto: HotSport

intervju  Nedostajaće Manda Partizanu, protiv koga ćete igrati u LŠ.Koji su dometi crno-belih u narednoj sezoni? Kao velikog Partizanovca, potresa li Vas stanje u VK I KK Partizan?

– Žao mi jeste, a o ciljevima i jedne i druge ekipe mislim da nisam kompetentna osoba da pričam. Definitivno da mlada ekipa VK Partizana koju predvodi Vlada ima samo za cilj da napreduje, tehnički, fizički ali i mentalno. Pored Vlade ako ne napredujete i mentalno, to je kao da vas nije ni trenirao… Jako mi se svidja njegov pristup ekipi, mislim da iz ovih momaka koje danas ima na raspolaganju izvlači maksimum u datom trenutku.

intervju Reprezentacija je i ove sezone nadmoćno osvojila sve trofeje. Za koliko lestvica je Srbija trenutno iznad drugih reprezentacija i koliko još moze da napreduje, ako može bolje od ovoga?

– Uvek može bolje i drago mi je da smo i mi toga svesni. Nekad rezultat nije pravi pokazatelj, nekad jeste. Naša vodilja smo mi sami i ono što nam Dejan Savić kaže da želi da postigne. U mnogome smo uspešno izveli njegove zamisli, ali ima još dosta mesta za napredak i boljitak.

Foto. HOTSPORT
Foto. HOTSPORT

intervju Ima li neke pozitivne treme napomisao da se EP igra u Beogradu, pred punom Arenom i činjenicu da branite ‘duplo’ zlato?

– Iskreno veoma sam uzbuđen pred ovo Evropsko prvenstvo. Nemam nikakvu tremu, želim što pre da počne. Mislim da će to biti pravi spektakl, bazen u Areni i zaista se nadam da će ljudi u Srbiji doći da nas poguraju do još jedne zlatne medalje.

intervju EP i SL su priprema za OI. Zlato bi bila krunaove generacije, osećate li svi vi da ste sada sazreli i da je pravo vreme za ‘ispunjenje sna’?

– Kao što sam rekao, nema više vremena za sanjarenje i za pitanja da li smo spremni, sazreli ili nismo. Smatram da je to to, sada je sve na nama, da radimo i uradimo što i do sada i uspeh neće izostati. Za olimpijsko zlato potrebno je mnogo toga da se poklopi šas u odlučujućem trenutku. Nadam se da ćemo taj trenutak svi spremno dočekati.

Foto: HotSport
Foto: HotSport

intervju Kako izgleda idealan odmor nekog ko leto dočeka satoliko uspeha kao Vi?

– Idealan odmor posle naporne sezone i istog takvog leta mogao sam da zamislim samo u društvu svoje porodice, supruge, sina i mojih najbližih. To mi je falilo cele godine, da budem sa njima i da pritom ne gledam u sat i razmišljam kada opet odlazim. Dan proveden sa njima danas cenim više nego bilo kakav drugi odmor.

intervju Koji uspeh ili trenutak u životu može da se uporedi sa onim “Fićo kralju, uzeo si medalju?

– Mogu ga uporediti samo sa momentom kada smo se Sanja i ja uzeli i za sada sa još jednim. To je moment kada je na svet došao Vuk. Dace Bog, biće ih još….. Za njih živimo – zaključio je Filipović.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Taj čuveni transparent ‘Fićo kralju, uzeo si medalju’ je iz 2003. godine, sa dočeka ispred Skupštine, posle osvajanja evropskog zlata u Kranju. Filip je tada imao 16 godina, a od tada doslovno ne silazi sa balkona. Na njegovu sreću, porodice, ali i svih nas. Vidimo se u Areni, ispred Skupštine, a i posle Rija!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter