0
The Best Of

VREMEPLOV: To je mogao samo on – ‘škorpion’, poznanstvo sa Pablom Eskobarom, kiks na SP 1990… (VIDEO)

Objavljeno: 06.09.15 u 18:22

Pre tačno 20 godina, 6. septembra 1995. godine, Rene Igita je izveo neponovljivi potez u istoriji fudbala.  

Čuveni golman Kolumbije, koji nikad nije prihvatao činjenicu da je samo golman. Poznat po ekscentričnom stilu igre jer je često rizikovao driblajući pred svojim golom. Zbog toga je dobio nadimak “ludak” – (El Loko).

Na današnji dan, u prijateljskom meču sa Engleskom, koja je završena bez golova, izveo je jedinstven potez u svetu fudbala, pogodak Džejmija Rednapa sprečio je petama, bačen prema napred, sad već legendarna intervencija nazvana je „škorpion“. 

https://www.youtube.com/watch?v=3CtQytrZGXw

Upamćen je ostao kao sjajan golman, ali i kao golman koji je nepotrebnim driblingom njegovu reprezentaciju izbacio sa Mundijala 1990. godine, kada mu je Kamerunac Rože Mila uzeo loptu i dao gol. 

Ovaj golman je često znao da izvede slobodne udarce i penale, pa u svojoj „ludačkoj“ karijeri postiže 41 gol, i treći je na svetskoj gol listi namenjene golmanima. Jedan od njegovih golova iz slobodnjaka.

Odrastao u istom delu grada odakle je bio i Pablo Eskobar, bili su u odličnim odnosima. Bio je direktan posrednik u rešavanju incidenta između vođa kartela čuvenog Pabla Eskobara i Karlosa Moline. Lično je dostavio novac za oktup kidnapovane Molinine ćerke i pritom “ubrao” oko 60.000 dolara profita. Pošto je to naravno suprotno zakonu, Igita je uhapšen i sedam meseci je proveo u zatvoru i zbog toga propustio Svetsko prvenstvo u 1994. godine u Americi.

Njegova legendarna izjava povodom ovoga bila je: „Ja sam samo fudbaler, nisam znao ništa vezano za zakon o kidnapovanju“.

Nije sto posto tačno, ali su postojale tvrdnje da je on sam birao prvih jedanaest za reprezentaciju Kolumbije, ali je i verovati tim tvrdnjama, s obzirom da ga sopstvene greške nikada nisu koštale mesta prvog golmana reprezentacije Kolumbije.

Rene Igita najveći deo karijere proveo je u domovini, na golu Atletiko Nacionala i reprezentacije. Svojom fizičkom pojavom i ponašanjem na terenu zauvek će ostati upamćen u svetu fudbala.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter