1
Ostali sportovi

Foto: VSS

SRBIJA – HRVATSKA, FINALE SP: Imaju li ‘Barakude’ odgovor na naš ‘vaterpolo sa druge planete’?

Objavljeno: 08.08.15 u 11:04

Finale Svetskog prvenstva u Kazanju, Srbija-Hrvatska, 21.00. Ima li smisla reći da je još jedan vaterpolo klasik pred nama?

Sve reprezentacije su u Rusiju otišle sa ciljem da se domognu olimpijske vize za Rio. Osim naše. Delfini su se ‘čekirali’ osvajanjem Svetske lige u Bergamu. U Kazanj su došli sa jasnim ciljem, da osvoje zlato!

Viza je osvojena iz prve. Na Svetskom prvenstvu su redom padali Crna Gora, Japan, Australija, SAD, Italija. Mnogi kažu da mečeve naših vaterpolista na velikim takmičenjima gledaju tek od četvrtfinala, kada se zahukta. Takvi su se onda nervirali ako su počeli ‘Delfine’ da prate ‘tek’ od utakmica sa SAD-om i Italijim, jer adreanalina, neizvesnosti i stresa nije bilo!

Da li da Vas posavetujemo da preskočite finale? Da se ne nervirate za džabe što gledate još jednu dosadnu utakmicu? Očekivalo se da će Amerii da budu krajnje agresivni, bezobrazni, kao kada su udarili Strahinju Rašovića na pripremama nedavno, da od Italijana možemo da očekujemo baš sve… Tukli su i oni, kako su drugačije i mogli da zaustave Stefana Mitrovića, Andriju Prlainovića i kompaniju? Imaju naši modrice za uspomenu. Možda na kraju istoj taktici pribegnu i ‘Barakude’, ko zna…

Foto: VSS
Foto: VSS

Kada naspram sebe imate toliko dominantnu reprezentzaciju kao što je Srbija, osećate nemoć, očaj, pa pribegnete i nesportskim potezima… Treba čak i to nekako razumeti, stavite se u kožu Italijana koji su na poluvremenu SP gubili sa 8:2. Jednostavno, izabranici Dejana Savića za sve druge rivale igraju vaterpolo sa neke druge planete, koji oni još nisu ukapirali. I dok dešifruju naše akcije, smisliće Deki nove majstorije za Duleta, Bobu, Prleta, Fiću, Ćuleta, Mandu, Mitra, Miću, Žileta, Jakšu, Savu, a sve to sa osmehim prate Pijetlović i Mitrović. 

Tako je bilo u Ajdnhovenu, pa Dubaiju, pa Bergamu, pa sada u Kazanju… Čisto da se zna da je SP u Barseloni i sedmo mesto bio samo kiks i da mi nismo zaboravili da igramo vaterpolo. Nisu ni Hrvati, ali oni osciliraju. Malo ih ima na postoljima, pa nema, ali su aktuelni olimpijski šampioni. Mi smo svi ostali: evropski, osvajači SL, SK.

Ove dve reprezentacije ovog leta definitivno igraju najbolji vaterpolo. Srele su se i u finalu SL u Bergamu. Srbija je preokrenula taj meč, a šta nas čeka sutra? Rival koji nije samo običan protivnik, a baš takve mi volimo. A više od bilo čega drugog, da budemo prvi. Ovi momci ne znaju drugačije…

delfini
Foto: Facebook European waerp olo championships 2016. in Belgrade

 

Pribijavali su se naši pred četvrtfinale i polufinale i toga šta sve može da se desi, misleći na provokacije. Izdigli su se iznad toga i odigrali vanserijski. Neka tako bude i danas. Nedavno je najbolji strelac vaterpolo reprezentacije Aleksandar Šapić sa pratiocima na Tviteru podelio anegdotu sa hrvatske granice. Naime, cariniku je Šapić bio poznat, pa ga je upitao kojim se beše sportom bavio? Kada je čuo da je vaterpolo, prisetio se kako im ga je baš dosta ‘učačkavao’. Priznao je Šapić da jeste, a na to je usledilo: Ajde beži da te ne gledam!

Jasno je ko je u dosadašnjim duelima bio bolji. Za svetsko zlato nikada nisu igrali, jesu za evropsko, 2003. u Kranju. Tada se jedva živa glava izvukla, pamtite svi sigurno onu strahovitu tuču. Radovasmo se tada kao SCG. Nadamo se pobedi i večeras. Čisto da se zna ko igra najbolji vaterpolo i da ostane na snazi ova Šapićeva anegdota!

U slučaju da bude još jedna dosadna utakmica, zbog nadmoći našeg tima, savet ljudima, pola u šali, pola u zbilji, da probaju da stvari gledaju i iz drugog ugla. Znamo da niste navikli da gledate Srbiju da je toliko bolja od ostatka plenete u nečemu, ali eto, u vaterpolu je to moguće. Ne gledate fudbal, uživajte u onome što Srbi rade bolje od svih drugih. Divite se našim momcima onako kako im se divi ceo svet! Umesto da zevate, možda vam pođu suze radosnice…

Foto: Facebook European waerp olo championships 2016. in Belgrade
Foto: Facebook European waerp olo championships 2016. in Belgrade

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter