0
Intervju

Foto: VSS

DUŠAN MANDIĆ ZA HOTSPORT: Ekipo, hvala. Partizane, vratiću se! (VIDEO)

Objavljeno: 01.07.15 u 16:58

Vaterpolisti Srbije su momci koji koriste svaku šansu i prvu priliku da se domognu vize za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu propustili. Osim toga, odbranili su zlato u Svetskoj ligi, osvojili 100.000 dolara, a za najboljeg igrača turnira proglašen je Dušan Mandić (21).

-S uper je što smo uspeli iz prve, ostavrili smo cilj. Nije bilo ni malo lako, sve su to psihički i fizički jake ekipe, iskusne. Dokaz za to je i treće mesto Brazila. Prezadovoljan sam ostavrenim rezultatom, sada možemo rasterećenije da se spremamo za Svetsko prvenstvo u Kazanju. Bićemo mnogo opušteniji, jer smo skinuli veliki pritisak sa leđa uzimanjem olimpijske vize – priča za HotSport do skoro najmlađi reprezentativac Dušan Mandić, a od sada je to Nikola Jakšić.

Nekako se o uspehu vaterpolista priča kao da je to što ste uradili najobičnija stvar. Sa istim ambicijama, osvajanjem norme za Rio, u Bergamo su došli Mađari kojima je vaterpolo nacionalni sport, Brazilci i Australijanci dosta ulažu i starhovito napreduju, Hrvatska je olimpijski šampion, a da ne pričamo o tome šta sve rade Italijani ne bi li se domogli norme… I svima njima cilj je i da pobede Srbiju!

– Da, baš tako, ali to ljudi ne znaju. Navikli smo javnost da osvajamo zlata i sve drugo se smatra neuspehom kada je vaterpolo reprezentacija u pitanju. Međutim, kada se skoči u bazen svi imaju isti cilj, svi se bore maksimalno. Zato je ovo što smo uradili veliki uspeh. Zaista je ovo bio jako težak turnir, najteži u poslednjih tri izdanja Svetske lige.

Šest utakmica u šest dana.

– Svih šest su bile teške, jedino ona sa Kinom manje u odnosu na prethodnih pet. Još smo imali i dosta pehova, prvi bek Milan Aleksić je bio bolestan, Nikola Jakšić se povredio (stardao nos u duelu sa Italijanima). Bilo je teško skrpiti tu poziciju, (samo je Sava Ranđelović igrao svih šest utakmica), svi ostali smo pripomagali i to nam je dosta crpelo energiju.

Zato su se mnogi začudili gledavši da Srbija gubi od Australije…

– Austarlija je uvek jako nezgodna. Spremni su, velikii, jaki fizički i uvek ih je teško čuvati. Iscrpi i to dosta, ali na kraju smo pokazali naš kvalitet.

Već smo spominjali napredak Brazila koji se domogao bronze, sa Italijanima je standardno teško na njihovom bazenu, a meč sa Barakudama prelomnljen je u poslednjoj denici.

– Hrvati su vrhunska ekipa, ne treba trošiti reči o njima. Teško je uvek igrati sa njima, a kamoli u finalu, pa još i za olimpijsku normu. Pritisak je tada veći, a uz to mi nismo dobro ušli u meč. Dve četvrtine su zaista bili bolji rival od nas. Uspeli smo da se podignemo, skupili odbranu, zaigrali jako i pokazali taj naš mentalitet koji nas je na kraju doveo do pobede i cilja koji smo postavili.

Kao šlag na tortu, proglašen si za najboljeg igrača turnira, a pored asova kave imamo u reprezentaciji (Filipović, Prlainović, Pijetlović, Nikić, Mitrović, Gocić, Ćuk i ostali) priznanje je tim još i značajnije, kao i to da si ga dobio u 21-oj godini.

– Lepo je došlo i to na kraju, zahvalan sam ekipi i stručnom štabu, bez svih njih ne bi ni bilo u mojim rukama. Međutim, to je najmanje bitno u celoj ovoj priči, ali svakako je lep osećaj i veliki podstrek za dalje.

 

Foto: VSS
Foto: VSS

Mnogi su mislili da će se vaterpolisti na balkonu pridružiti košarkašicama..

– Nismo mi uopšte ni pričali ni razmišljali o dočeku. Mala je vremenska razlika između Svetske lige i Svetskog prvenstva i nekako nismo navikli da pre Svetskog budemo na balkonu. Nekako nam je to čudno… Čestitam košarkašicama, odbojkašima, sportistima koji su predstavljali Srbiju u Bakuu, fudbalerima. Zaista svaka čast svima na rezultatima. Usrećili su sve ljude, a i mi sa njima.

Upravo su vaterpolisti svih ovih godina održavali taj kult balkona i dočeka, kada su ostali zatajili sa rezultatima.

– Da, baš tako. Mi smo najkonstantniji, to slobodno možemo da kažemo. Videćemo da li ćemo biti na istom i posle Kazanja, rano je još da se priča. Biće teško, to sigurno…

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Vremena za odmor nema.

– Već sutra putujemo na Zlatibor, odradićemo tamo deset dana priprema, onda igramo na turniru u Nišu i spremamo se za SP.

SP u Kazanju (26. jul-8. avgust) je novi izazov, ne opterećuje vas peh u Barseloni?

– To je daleko iza nas, ma daleko je sada i tek osvojena Svetska liga, jer se potpuno okrećemo Kazanju i tome da se što bolje spremimo za to takmičenje. Imali smo tri dana da napunimo baterije i krećemo u nove radne pobede.

Možeš da budeš spokojniji i da se poptuno i na miru posvetiš reprezentaciji, jer se zna gde ćeš nastaviti karijeru.

– Dogovorili smo se sve, ostalo je još samo da se potpiše ugovor. Najverovatnije idem u Pro Reko.

Oproštaj od Partizana je bio dosa emotivan i uz povratak titule na Banjicu.

– Nije moglo lepše, zaista. Divnih pet godina sam proveo u Partizanu, tu sam odrastao, sazreo, stasao kao igrač, postao čovek. Nadam se da ću se jednog dana vratiti, to bih zaista voleo – zaključio je Mandić.

Sa kolikim je samo žarom kapiten igrao u crno-beloj kapici i nosio ekupu, pokretao je, a slamao rivale… Igračina, a tek ima 21 godinu. Milina je gledati njegove majstorije…

 Izvor: YouTube, grobari net Ovosu bila najbolja navijanja minule sezone: 

Izvor: YouTube, partizan.net

Izvor: YouTube, grobari net

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter