1
Ostali sportovi

PARAGLAJDING: Valek i Đurković pobednici u preciznom sletanju

Objavljeno: 29.06.15 u 20:00

Dejan Valek iz Novog Sada i Goran Đurković iz Vršca, pobednici su međunarodnog takmičenja u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, koje se protekle subote održalo u Niškoj Banji.

Nakon veoma napete borbe, posle realizacije pet takmičarskih serija, njih dvojica imali su identičan broj poena i tako obojica osvojili zlatnu medalju. Trećeplasirani pilot, bio je Dragan Popov iz Vršca.
U ekipnoj konkurenciji, najbolje plasirana ekipa bila je PK „Berkut“ iz Vršca. Drugoplasirani su bili piloti PK „Grunf“, dok su bronzane medalje otišle u Kanjižu i njen PK „Delta“.

Organizator drugog kola lige Srbije u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, bio je Vazduhoplovni savez Srbije, u saradnji sa lokalnim PK „Grunf“ iz Niša i uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije. Po oceni svih učesnika, takmičenje je organizovano na izuzetno visokom nivou, bez i jednog propusta.

– Ono što sam obećao pre početka takmičenja, to sam i ispunio. Došao sam i osvojio zlato koje prethodne godine nije htelo u moje ruke. Sada su stvari došle na svoje mesto. Izuetno mi je drago što je plasman upravo ovakav, jer su sva tri pilota sa pobedničkog postolja upravo i reprezentativci Srbije u ovoj disciplini, što upravo potvrđuje kvalitet našeg nacionalnog tima. – izjavio je Goran Đurković, najbolje plasirani srpski pilot na međunarodnoj rang listi.

Zbog veoma loše vremenske prognoze i meteo uslova, umesto dva takmičarska dana, kompletno nadmetanje se moralo realizovati u toku jednog dana, što je takmičarima stvorilo dodatni pritisak. Najava loših vremenskih uslova, sprečila je dolazak većeg broja takmičara iz zemlje i inostranstva, jer su tereni u neposrednog blizini Niša, poznati kao jedni od najboljih u Srbiji, ali i celom regionu. Iako ne tako dobri uslovi za letenje, u Nišu se okupilo više od 20 pilota paraglajdera koji su ukupno realizovali više od stotinu poletanja i sletanja bez i jedne nezgode.

Prvobitni plan je bio da se u Niškoj Banji i Sićevu, održe takmičenja paraglajderista i u disciplini prelet, koja bi okupila još veći broj domaćih i stranih pilota. Međutim, zbog izuzento loših metereoloških uslova, pogotovo za ovu disciplinu, takmičenje u ovoj disciplini je odloženo za avgust.
Reprezentacija Srbije u paraglajdingu u disciplini prelet, kao i piloti sa njenog šireg spiska, trenutno se nalaze u Makedoniji, gde u utorak počinje Državno prvenstvo Mađarske i Predevropski šampionat. Naših 16 najboljih paraglajderista, pokušaće da u preletima iznad Kruševa, Prilepa i Bitola, ostvare najbolje rezultate i pripreme se za predstojeća velika takmičenja na ovim terenima.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter