Ako ste preterali u hrani i piću tokom današnjeg praznika i sutra se probudite sa mamurlukom, ima leka i da to užasno stanje lakše prebrodite. Neko prvo popije čašu rasola, drugi pak kafu sa malo limuna, a mnogi veruju da će ih domaća pileća supa najbrže izlečiti. Ipak, najpre popite čašu vode.

Simptomi mamurluka rezultat su dehidracije i intoksikacije organizma zbog prekomernog ispijanja alkohola. Da biste preduhitrili ovaj proces, pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Nekoliko čaša vode pre spavanja čak može da bude spas od jutarnjih neprijatnosti. Mogu da pomognu i voćni sokovi, a hrana i napici bogati voćnim šećerom fruktozom su izuzetno delotvorni u otklanjanju mamurluka. Izbegavajte sok od narandže, jer će njegova kiselost pogoršati neprijatnost u želucu.


Preporučuje se suva i neutralna hrana, kao što su tost, suvi keks ili krekeri. Ove namirnice održavaju nivo šećera u krvi i daju osećaj sitosti. Pečeno meso na roštilju i glukoza iz hleba takođe efikasno uklanjaju mučninu. I žitarice kao što su ovas, ječam i proso mogu da vrate neophodnu energiju.

Mogu vam pomoći i banane, kafa, biljni čajevi, unesite dovoljnu količinu vitamina B i dovoljno se odmarajte.

A sledeći put ne preterujte…

hotsport.rs