0
Rekreativo

UPOZNAJTE MMA, LEKCIJA 2: Nastanak, istorijat i razvoj ovog sporta (FOTO)

Objavljeno: 15.04.15 u 11:24

Kao što smo najavili, u našoj rubrici REKREATIVO u narednom periodu posvetićemo se predstavljanju MMA.  

Naš stručni dopisnik Miloš Soldo u drugom delu piše o istorijatu i kako je nastao ovaj sport.

U prošlom tekstu, govorili smo o opštim pravilima u MMA mečevima, i o tome kako ispratiti jednu MMA borbu, faulovi, kategorije. U ovom tekstu ćemo malo više govoriti o istorijatu MMA , pa da vidimo kako je to sve počelo.

Verovali ili ne, MMA nije ništa novo, jedino novo u MMA jeste novac i medijska pažnja. Pre uvođenja modernog naoružanja u ratovanju , nije bitno da li posmatramo Istok ili Zapad , ali svako je imao neku vrstu borilačke veštine i svojstven način borenja. Većina civilizacija razvila je borilački sport i predstavila ga kao plemenitu veštinu i zdrav način života. Borilački sportovi su razvijeni za zabavu u mirnodopsko vreme  i služili su da zadrže ratnike fit i spremne ukoliko dodje do rata . 

Azijske zemlje imaju tendenciju da sačuvaju svoje borilačke sportove , tradicionalno se u porodicama znanje borilačke veštine prenosi sa kolena na koleno , tako je njihova kultura usko povezana sa borilačkim veštinama. Postoje evidencije o tome da se borilačke veštine praktikuju u Kini još davne 200 g.p.n.e. Pored azijskih zemalja  izdvojio bih i druge zemlje sa bogatom istorijom borilačkih veština, a to su: Egipat , Grčka, Tajland ,  Filipini , Japan , Brazil i u novije doba SAD.

Velike Piramide u Egiptu na svojim zidinama nose uklesane simbole borbe i vežbanja borilačkih veština koje datiraju još iz 3.000 g.p.n.e. Murali na grobnicama duž Nila , takodje prikazuju isto. 

MMA egipat

700 g.p.n.e. (Vreme Grčkih gradova-država) rvanje , boks i drugi borbeni sportovi su već bili deo Olimpijade. Grčki Pankarion (kombinacija boksa i rvanja ) je uveden u Olimpijskim igrama 648 g.p.n.e. Rimski Gladijatori su takodje vežbali Pankarion , da bi ga kasnije kako je jačalo Rimsko carstvo zamenili gladijatorskim borbama. Reč Pankarion potiče od dve grčke reči „pan“ što znači „sve“ i „kratos“ što znači „snaga“. 

MMA Rim

Siam (Tajland) Muay (borilački sport) korišćen za ratovanje je postao sport za gledanje. Ova Muay takmičenja postala su važan deo lokalnih festivala i proslava , a borbe su zabavljale kraljeve.  Sada je poznat kao Muay Thai (nacionalni sport Tajlanda) i uvežbava se u svim krajevima sveta.   

MMA Siam

Filipini su imali nekoliko oblika borilačkih veština uključujući boks (Panantukan), grepling (Dumog) i borbu nogama (Sikaran) , postojale su i veštine koje su uključivale i oružja (Kali i Escrima) .  

MMA Japan

Japansko profesionalno  rvanje (Shoot Wrestling) je visoko razvijeni borilački sport koji svoje korene vuče iz Samboa ,  Catch-As-Chatch-Can rvanja , Muay Thai, Judo i Jiu -Jitsu-a . Ovaj sport napravljen je od stane poznatog Japanskog profesionalnog rvača Satoru Sayame. 

Japan slobodno može da se nazove ocem MMA ,a Amerika majkom tog sporta . Japan je dao život mešanim borilačkim veštinama u takmičenjima Pride FC (Pride Fightning Championship) , koji je kasnije kupljen od strane UFC (Ultimat Fight Championship ) , a zatim ubrzo i ugašen , da bi UFC postao krovna organizacija MMA takmičenja. Samim tim MMA dobija veliku medijsku pažnju i postaje najbrže rastući sport na svetu. 

Satoru Sayama
Satoru Sayama

Da ne zaboravimo da pomenemo Brazil , on je poznat kao rodno mesto Vale Tudo-a . Vale Tudo u bukvalno prevodu znači „sve je dozvoljeno“. U ranim 1900 Mitsuyo Maeda , judo šampion iz Japana emigrirao je do Brazila da tu uspostavi japansku koloniju . Maeda se sprijateljio sa Gastao Gracie-em i počeo je da uči njegovog sina Carlosa Graciea umetnosti Judoa . 1925. godine Karlos  i njegov brat Helio Gracie otvaraju školu jiu jitsua u Rio de Ženeiru. Stariji sin Helio Graciea , Rorion Gracie preselio se u SAD  u ranim 1980-tim  i zajedno sa svojom  braćom  Riksonom , Rojsom i Roylerom pravi „Gracie Challenge“ u kojem svako ima pravo da učestvuje. Rorion je ponudio 100.000 $ svakome ko bude uspeo da pobedi njega ili bilo koga od njegove braće u Vale Tudo meču.

Iako je porodica Gracie uživala veliko poštovanje u borilačom svetu  širom Amerike, Rorion je i dalje sanjao o tome da Vale Tudo borbe dospeju u mainstream Amerike u cilju promovisanja Gracie Jiu Jitsu. Ubrzo zatim sa Art Daviem i Bob Meyrowitz-em , osiva „The Ultimate Fightning Championship“, event koji se prenosio na pay-per-veiw televiziji.   

Porodica Gracie
Porodica Gracie

UFC je bukvalno postao poznat preko noći , iako je imao oznaku „Ne postoje pravila!“ (There are no ruless!) i brutalnost sporta je navukla je veliko interesovanje , ali takodje je dobio i mnogo kritika. U mnogim državama se kažnjava i bio je zabranjen na televizijama.

Za kraj Zuffa kupuje UFC za 2.000.000 $ , pokreće svoja nova pravila , obezbedjenja od strane Atletske Komisije Nevade , 2001. godine i ponovo se vraća na pay-per-view televiziju. Ovo je upravo ono što je UFC trebalo da bi postao tako velik kao što je danas.  MMA ubrzo postaje najbrže rastući sport u Americi , a zatim ubrzo postaje  mainstream. 

MMA ring

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter