0
Ostali sportovi

KAJAKAŠKI SAVEZ SRBIJE: Organizovan seminar za trenere

Objavljeno: 04.04.15 u 16:26

Za uspehe srpskih kajakaša u poslednjih nekoliko godina, osim predanosti treningu samih takmičara, zaslužan je i kvalitetan rad trenera.

Kajakaški savez Srbije konstatno radi na unapređenju sporta kako bi proširio bazu takmičara, a jedan od načina jeste i edukacija trenera kako bi se osigurao konstantan rast uspeha naših takmičara. U cilju stručnog usavršavanja trenera, Kajakaški savez Srbije organizovao je seminar sa predavanjima na dve teme. Predavanje na temu „Ishrana kajakaša i kanuista“, okupljenim trenerima održala je dr Marija Anđelković, dok je na temu „Oporavak kajakaša i kanuista“ predavanje održao dr Predrag Milković.

Dr Anđelković iz „Centra za sportsku ishranu i suplementaciju“ svoje predavanje bazirala je na rezultatima istraživanja koje je sprovedeno na vrhunskim srpskim kajakašima i na osnovu tih rezultata, okupljenim trenerima dala je preporuke i predloge za pravilnu ishranu i suplementaciju kajakaša.

– Pokazani rezultati prvi puta su usko specijalizovani za kajak jer je istraživanje urađeno u saradnji sa srpskim reprezentativcima i jedini su takve vrste radjeni kod nas. Prednost tog istraživanja je što ti rezultati mogu da najbolji način ukažu na greške, ali i kako da se te greške poprave. Današnja nauka potvrđuje da pravilna ishrana i upotreba suplemenata uticu na poboljsanje performansi, ali i opšteg stanja samih sportista –  naglasila je dr Anđelković

Akcenat predavanja dr Milkovića bio je na praktičnim uputstvima u vezi sa ishranom i nadoknadom vode i elektrolita u toku turnirskih takmicenja i treninga.

– Poznato je da su kajakaški treninzi veoma teški, i da takmičenja iziskuju velike napore, zbog toga je poznavanje prioriteta oporavka nepohodno za postizanje vrhunskih rezultata u sportu, ali, i očuvanja zdravstvenog stanja samih sportista, što je, svakako, najveći prioritet –  objasnio je dr. Milković.

Na današnjem seminaru, prisustvovalo je 28 kajakaških i kanu trenera.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter