0
Lifestyle

LIFESTYLE: Kako ćete izgledati posle četrdesete? Izaberite SAMI!

Objavljeno: 30.03.15 u 15:53

Ako ste stariji od 40 godina, sasvim sigurno se Vaš ritam života, bitno razlikuje u odnosu na vreme kada ste imali dvadeset godina. Imate bitno više obaveza, a entuzijazam i odricanje na koje ste nekada bili spremni, u vezi ishrane i treninga, sada su mnogo manje prisutni. Pored toga, često će Vam se činiti da Vaše telo, jednostavno, nije više spremno na tu vrstu odricanja. Zbog toga godine često postanu izgovor da ne izgledate onako kako biste želeli ili mogli. Međutim šta je istina? O ovoj zanimljivoj temi pišu naši saradnici iz teretane LIFE ACTIVE

Istražaivači sa Univerziteta u Oklahomi su poredili dve grupe vežbača koji su imali potpuno isti program vežbanja u periodu od 8 nedelja. Otkrili su da grupa vežbača koji su imali između 35 i 50 godina je dobila istu masu mišića kao i grupa vežbača starosti između 18 i 22 godine. Koristeći jednu medicinsku dijagnostičku proceduru – DEXA, dokazali su da je mlađa grupa vežbača u proseku dobila 907 grama mišića, dok je starija grupa vežbača bila nešto uspešnija sa 1.134 grama dobijenih mišiča u proseku. 

Trening teretana

Dakle, možete biti jednako uspešni, ako ne i uspešniji ako pametno trenirate u svojim četrdesetim, pedesetim pa i šezdesetim godinama, nego što ste to bili u Vašoj mladosti. Ali, ovde je naglasak na pametnom vežbanju. Mogućnost povređivanja pri treningu raste sa Vašim godinama i morate znati kako da trenirate.

Ako radite sa velikim težinama, posle nekog vremena osetićete povremene bolove u kolenima, zglobu šake, laktovima, ramenima… Nekada, ovakav mali bol može da postane toliko iritantan da može i da Vas odvoji od treninga. Rešenje može biti vrlo jednostavno. Prosto probajte sa manjim težinama. Bez obzira na različite tvrdnje, mišiće možete izgraditi i sa manjim težinama i većim brojem ponavljanja. Neke studije su pokazale da jednak efekat na izgradnju mišića imaju manja težina i veći broj ponavljanja (3 serije sa 30 do 40 ponavljanja) i veće težine i manji broj ponavljanja (3 serije sa 10 do 12 ponavljanja). Istraživači iz Japana su utvrdili i da korišćenje manjih težina ali njihovo sporo podizanje ima isti efekat kao značajno veća težina i normalna brzina podizanja. 

Vezbanje

Pametno treniranje, takođe, podrazumeva da shvatite da Vaše telo nije mašina i da njemu povremeno treba odmor. Smatra se da posle 3 do 9 nedelja napornog treninga, trebali biste sebi da priuštite jednu nedelju “opuštanja”, odnosno nedelju u kojoj ćete imati lakše treninge.

Konačno, pametno treniranje uvek podrazumeva dve osnovne stvari. Prvo je pravilno zagrevanje pre treninga. Možda ste, kada ste imali dvadeset godina, mogli da odmah počnete sa vežbama, mada ni to nie pravilno, ali kada ste stariji na taj način ćete se sigurno povrediti. Morate se pravilno i dobro zagrejati. Pored toga, jako bitan deo treninga jeste istezanje nakon njega.

I na kraju, kada imate više od četrdeset godina, nešto ste postigli i u svom životu i u svom poslu. Sigurno ste u nečemu najbolji. Kao što se Vi razumete u Vaš posao, uzmite personalnog trenera i dopustite njemu da brine o Vašem treningu jer je to posao u kome je on najbolji. Na taj način ćete ostvariti mnogo bolje rezultate, a mogućnost povređivanja ćete svesti na minimum. I da, izgledaćete bolje nego u Vašim dvadesetim!

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter