0
Lifestyle

HIDRATACIJA ORGANIZMA: Ove namirnice pomažu u tome, ali i u oporavku posle treninga

Objavljeno: 24.03.15 u 17:01

Piti vodu nije jedini način da ostanete hidrirani. Istraživanja svetskih medicinskih instituta pokazuju da čovek unosi i do 20 odsto vode kroz hranu. stoga, ako baš i ne volite da se nalivate treba da znate kako sve hidrirate organizam.

Recimo, ako pojedete oko 80 grama krastavca to je isto kao d ste popili oko jedan deci vode. Što su bogatiji vodom, voće i povrće  sadrže i hranjive materije koje mogu da poboljšaju performanse i zdravlje trkača. Ubacite sledeće namirnice u ishranu i videćete rezultate.

Breskve, dinje i jagode: Ovo voće je jako vodeno i bogato kalijumom. Kako se elktroliti gube znojenjem a kalijum i natrijum zajedno rade na održavanju nivoa tečnosti u organizmu, unos ovih elemenata pomoći regulaciji pulsa i cirkulacije. Količina dovoljna da zadovolji 5%-10% vaših dnevnih potreba za kalijumom se nalazi u svakoj posudi ovog voća.

Lubenica, kivi i limun: Vitamin C pomaže održavanju fleksibilnosti hrskavica i kolena, a ovo voće vam obezbeđuje najmanje trećinu dnevnih potreba po jednoj porciji. Vitamin C učestvuje u zaštiti kože od UV zračenja, štetnog uticaja zagađenosti vazduha i znoja.

Ananas i trešnje: Ananas i trešnje vam mogu biti od pomoći u oproavku posle treninga. Enzim bromelain koji se nalazi u ananasu može da smanji upale i ubrza oporavak mišića. Dok kiselkaste trešnje sadrže antocijanis i melatonin koji sprečavaju upale.

Jogurt i kefir: Studije su pokazale da hrana bogata probioticima štiti od problema sa respiratornim sistememom koji mogu da ugroze vaše trčanje. Probiotici su zdrave bakterije a jogurt sadrži između jedne i pet vrsta probiotika. Kod kefira je broj vrsta i do dva puta veći. Takođe svaka čaša ovih pića sadrži i oko 10 grama proteina pa se imuni sistem lepo izgrađuje.

Pasulj: Jedna šolja kuvanog pasulja obezbediće vam pola čaše vode, proteina koliko i dva jajeta i polovinu vaših potrebna za vlaknima. Vlakna drže vaš sistem za varenje aktivnim, pomažu kod smanjena holesterola i kontrolišu apetit. Ima nutricionista koji će vam reći da je pasulj idealna hrana za trkače, zbog izbalansirane kombinacije proteina i ugljenih hidrata koja omogućava sporije oslobađanje krvi šećer i tako omogućavaju bolji nastup na trci.

Paradajz i brokoli: Paradajz je bogat likopenom. Istraživanja povezuju ovaj antioksidans sa smanjenim rizikom od raka pluća, somaka, prostate, dojki, debelog creva i grla. Brokoli u svom sastavu ima oko 90% vode ali sadrži i jedinjenja koja se nazivaju izotiocinati. Novije studije nalaze da ova jedinjenja blokiraju gene koji su odgovorni što ćelije postaju kancerogene, piše runners world.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter