0
Ostali sportovi

ŽENA HEROIINA: Španovićeva u odabranom društvu

Objavljeno: 06.03.15 u 15:06

Kompanija Movem Fashion, frašizni partner firme HUGO BOSS, i ove godine obeležava međunarodni Dan žena tradicionalnom proslavom u BOSS Store. 

 Kao i do sada uz pomoć čuvenog stiliste Ašoka Murtija biće predstavljena kolekcija za proleće/leto 2015 i dodeljene nagrade “Žene heroine “ damama za koje smatramo da su svojim likom i delom postale primer i uzor, pri tom srušivši sve arhetipove o polu, uvrežene u našem društvu.

Žene heroine za ovu godinu su :
Anita Mančić – glumica
Ivana Španović – atletičarka
Jelena Vasiljević – naučnica koja je otkrila softver za otkrivanje primarnog mesta karcinoma
Marijana Milosavljević – dala koleginici bubreg
Jelena Bulatović – izvršni direktor SAM-a

A o Ivani kažu sledeće:

– Ko u ovoj zemlji ne zna za Ivanu Španović, sigurno ima neki ozbiljniji raskorak u korelaciji sa stvarnošću. Kao i uvek, kada neko, uglavnom sam i bez ičije pomoći, postigne nekakav uspeh (Ivana sigurno spada u tu kategoriju, a nabrajanje svega što je uradila odvela bi nas duboko u noć), mi je već prisvajamo, lepimo posesivni atribut „naša“ , sve u patetičnom verovanju da će se tako deo tog uspeha zalepiti na nas.
U ekstremno takmičarskom okruženju kakav je sport, a naročito atletika, u kojoj se između onog koji se nadmeće i svemira nalazi ništa i gde svaki uspeh ili neuspeh zavise samo od te osobe, gde se saigrači ne mogu optužiti za neuspešno dodavanje a sudija za nezasluženo dodeljen panel, Ivana je sama. Sama sa sobom i univerzumom. Atletika je nazvana kraljicom sportova upravo zato – jer se u igri nalaze ljudsko biće, samo ljudsko biće sa jedne i veliko ništavilo sa druge strane. Valjda je zbog toga i najsličnija životu, njegova metafora…
I upravo tome nas Ivana uči, tim malim pobedama nad sopstvenim ograničenjima, nad potrebom da se upitamo nad smislom te svakodnevne borbe i kako da se nosimo sa, sasvim opravdanom, željom da odustanemo.
Verujemo da bi Ivana bila ogromna u porazu kao što je velika i u pobedi, ali joj to, svakako, ne želimo. Jer, u vremenu kao što je ovo, sad, heroine su nam nužno potrebne.

hotsport.rs       

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter