0
Lifestyle

LIFESTYLE: Više spavajte – manje ćete se povređivati!

Objavljeno: 27.02.15 u 13:25

Trenirate redovno? Koliko Vam je sna potrebno za pravilan oporavak i koliko dužina i kvalitet Vašeg sna utiče na mogućnost povređivanja na treningu? O ovoj temi pisali su naši saradnici iz teretane  Life active.

Naravno, svi znamo da nam je potrebno 8 sati sna, ali i da je pored svih obaveza to teško ostvarivo. Studija  koja je objavljena u Journal of Pediatric Orthopedics je upravo ispitivala vezu broja sati sna i učestalosti povređivanja kod 112 mladih sportista i to od 54 dečaka i 58 devojčica prosečne starosti 15 godina.

Rezultati su pokazali koliko je san suštinski važan. Sportisti koji su spavali manje od 8 sati imali su čak za 1,7 puta veću šansu da se povrede u odnosu na sportiste koji su spavali 8 i više sati.

Rezultati prikazani na grafikonu koji se nalazi ispod su takođe pokazali da ćete imati istu verovatnoću povređivanja ako spavate 5 ili 7 sati, a mnogo veću ako spavate 6 sati ili manje od 5 sati. Verovatnoća povređivanja se dramatično smanjuje ako spavate 8 ili još bolje 9 sati. 

Spavanje 2

Dakle, ako već sebi ne možete da priuštite 8 ili više sati sna, pokušajte da spavate bar 7 sati dnevno. Ako ni to ne možete onda će i 5 sati sna biti dovoljno, kao i za većinu od nas. 

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter