0
Lifestyle

LIFESTYLE: Anticelulit masaža – provereno utiče na duh i telo!

Objavljeno: 25.02.15 u 18:07

Glavni cilj anticelulit masaže je rastresanje kože i potkožnog tkiva, te pojačavanje cirkulacije u njima i zagrevanje. Osim toga, postiže se i određena doza relaksacije, ali to nije primarni cilj ove masaže.

Hvatovi i međuhvatovi koriste se na butini sa obe strane i na potkolenici sa zadnje strane. Potkolenica sa prednje strane i stopalo masiraju se kao u klasičnoj masaži, ali nešto intenzivnije. Noge se obavezno masiraju cele bez obzira što celulit nije prisutan svuda.

Hvatovi koji se koriste pri anticelulit masaži:
– poglađivanje je najblaži pokret koji se radi obema rukama po površini kože u smeru ka srcu;
– dublje poglađivanje se izvodi pojačanim pritiskom i promenom pokreta – ruka za rukom;
– trljanje ili frikcija palčevima naizmenično obema rukama u istom smeru pravolinijski i polukružno ili ruke menjaju smer, pa se palčevi susreću i mimoilaze;
– mešanje, tj. kružno kretanje radi se sa svim prstima obe ruke koje na neki način opisuju osmice i
– „S“ formacija.

Položaji za anticelulit masažu:
– ležeći na leđima sa opruženim nogama,
– ležeći na stomaku sa opruženim nogama,
– ležeći na boku, donja noga je ispružena, a gornja malo savijena u kuku i kolenu – oslonac je na kolenu i potkolenici,
– ležeći na boku, donja noga je savijena, a gornja ispružena u položajima na boku – masiraju se unutrašnja i spoljašnja strana butine.

Redosled anticelulit masaže
Prvo se masiraju proksimalni segmenti, pa distalni.
Prednja strana: stomak, butina, potkolenica, stopalo.Zadnja strana: glutealna oblast, butina, potkolenica, stopalo.

Doziranje anticelulit masaže:

Trajanje jedne masaže, obe noge je 30-40 minuta. Trajanje serije: 10 dana uzastopno počevši оd 5. ili 6. dana od početka menstruacije (hormonski status u prvoj polovini ciklusa olakšava izlučivanje vode i svega ostalog što se pokrene anticelulit masažom – nataloženih masti i u njima vezanih štetnih materija, а i iz razloga da započeta serija ne bude prekinuta menstruacijom). Za oprimalne rezultate, potrebno je uraditi najmanje 3 serije.
Sila koja se primenjuje dok se izvodi anticelulit masaža ne sme da dovede do pojave hematoma (modrica), zato uvek prvu anticelulit masažu kod novog klijenta bi trebalo raditi sa manjom silom (subdozirano).
Kada je u potkožnom tkivu u većoj meri prisutan celulit, modrice lako nastaju i pri manjim pritiscima. Iz tog razloga, klijent može da se žali na bol koji nije u srazmeri sa primenjenom silom pritiska. Prihvatljivo je da se oseti „prijatan, razmrdavajući“ bol, nikako oštar ili toliko da povećava napetost mišića. Hvatovi i međuhvatovi bi trebalo da se izvode pažljivo – bez štipanja i bockanja.

Primena anticelulit preparata:

Anticelulit preparati mogu biti u obliku ulja, kreme, gela… Samo ako je u obliku ulja i poneka krema, koristi se kao kontaktno sredstvo, dok se gelovi nikad ne koriste u tu svrhu. Kreme koje ne služe kao kontaktno sredstvo i svi gelovi se nanose na kožu posle masaže i čišćenja kože alkoholom zato što ulje korišćeno kao kontaktno sredstvo može da spreči prodiranje aktivnih sastojaka iz gela.

Postupak posle anticelulit masaže:

Posle anticelulit masaže se nanosi anticelulit preparat, oblače joga-slip gaćice ili se masirani segmenti umotavaju najlonskom folijom i prekrivaju ćebetom. Mirovanje traje onoliko vremena koliko je trajala i sama masaža, ne preporučuje se više od toga.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter