0
Ostali sportovi

BADMINTON: Srebro za Petrovića u Mađarskoj

Objavljeno: 15.02.15 u 20:27

Novi uspeh, nova medalja Dragoslava Petrovića na međunarodnoj sceni, prva u 2015. Najbolji junior Srbije riznici odličja na turnirima Svetskog kupa pridodao je i srebro na 5th Multi Alarm Hungarian Junior 2015 koji je od 12. do 15. februara u Pečuju okupio 220 badmintonaca i badmintonki iz preko 20 zemalja. Petrović je na turniru u Mađarskoj, na kojem je lane stao u šesnaestini finala, odigrao profesorski od početka do kraja, savladavši neke od trenutno najboljih badmintonaca Evrope u ovom uzrastu.

– Jako sam zadovoljan ovim turnirom. U finalu sam se opet našao protiv Francuza Medine od kojeg, takoreći, jedino i gubim u ovoj sezoni. Nisam uspeo da održim nivo igre iz polufinalnog meča i nažalost to je bilo dovoljno tek za drugo mesto. Znatno sam popravio igru u poslednje vreme i osećam se odlično na terenu. Nadam se da ću nastaviti ovako sve do Evropskog prvenstva i tamo onda dati sve od sebe da se umešam u borbu za medalje, istakao je Dragoslav Petrović.

S obzirom da je kao treći nosilac bio slobodan u prvom kolu, naš mladi olimpijac svoj pečujski pohod je krenuo od meča za plasman među 32 najbolja igrača. Teže nego što se očekivalo, iako posle dva seta, bacio je na pleća Turčina Meliha Turguta – 22:20, 22:20. Mnogo ubedljiviji je bio u sledećem kolu u kojem je rutinski savladao Turgutovog sunarodnika Barana Juksela – 21:16, 21:18. U meču za plasman u četvrtfinale uzeo je meru domaćem takmičaru Balažu Snjaiju – 21:15, 21:17.

U okršaju za polufinale Petrović je prvi put u Mađarskoj morao da se bori protiv nosioca – i to briljantnog Holanđanina Aleksa Vlara, redovnog učesnika završnica juniorskih turnira širom Evrope. Baš u tom meču naš reprezentativac je pokazao da je stasao za velika dela. Pitanje pobednika se nije postavljalo nijednog trenutka. Petrović je sve vreme kontrolisao rezultat i na kraju s 21:15, 21:18 obezbedio medalju u Mađarskoj. Do finalnog okršaja stajala je još jedna prepreka i to kakva. S druge strane mreže čekao ga je naturalizovani Francuz Toma Junior Popov, trenutno drugi na evropskoj juniorskoj rang listi.

Petrović je odlično počeo, dobio prvi set s 21:18. Rival je žestoko uzvratio u drugom setu – 21:5. U odlučujućem, trećem, setu “varničilo“ je svakom delu terena. Popov je s početka preuzeo inicijativu, ali je Petrović skupio snagu za žestok kontraudarac. Na tehnički tajm-aut je otišao s poenom prednosti 11:10, a odmah posle pauze načinio je i odsudni korak ka finalu. Poveo je s četiri poena i tu prednost je uspeo da sačuva do kraja – 21:17. Posle 53 minuta iscrpljujuće borbe Dragoslav je obezbedio svoje šesto finale na turnirima Svetskog kupa u poslednjih godinu dana. U meču za zlato naš reprezentativac je izgubio od starog znanca Francuza Vinsenta Medine – 21:15, 21:15, ali je uprkos tome samim plasmanom u finale ostvario još jedan u nizu briljantnih rezultata.

Pored Petrovića na turniru u Mađarskoj Srbiju je predstavljalo još dvoje takmičara. Luka Milić, evropski viceprvak za igrače uzrasta do 15 godina, u Pečuju je na najlepši način debitovao na turnirima uzrasta do 19 godina. Iako i tri godine mlađi od većine igrača uspeo je da zabeleži dve pobede i da se tako plasira među 32 najbolja igrača. U prvom kolu je savladao Čeha Filipa Sedlačeka s 21:15, 21:10, a u drugom Slovaka Samuela Ivanku s 21:15, 21:19. U meču za osminu finala izgubio je s 21:9, 21:14 od Turčina Muhameda Ali Kurta, jednog od najboljih evropskih juniorskih igrača.

Milić je u tandemu sa Anjom Janić posle velike borbe i neizvesnosti izgubio u prvom kolu mešovitog dubla od češke kombinacije Vojteh Lapaček, Tereza Svabikova s 19:21, 21:17, 21:19. Posle nesrećnog poraza u miksu, kojem je kumovala i lakša povreda Milića u trećem setu, Janićeva je u Pečuju izgubila još jedan meč posle tri seta. U prvom kolu ženskog singla Anja je s 21:19, 21:23, 21:10 poražena od Čehinje Ivane Zihove. Bez obzira na to Janićeva je u Mađarskoj prikazala dobre partije, a da je imala samo malo više sreće, iz Pečuja bi se vratila sa mnogo boljim skorom.

– Još jedan apsolutno sjajan rezultat za Dragoslava. Međutim, ovog puta ne bih se osvrnuo na rezultatski uspeh nego na nivo igre koji je postignut. Još u novembru smo ispunili prvi cilj, a to je bilo visoko pozicioniranje na rang listi, pa smo u miru mogli da se fokusiramo na tempiranje i razvijanje takmičarske forme u prethodna dva meseca. Na ovom turniru, prvi put smo postigli nivo igre kojim bi mogli da napadnemo medalju na Evropskom prvenstvu koje sledi za šest nedelja u poljskom Lubinu. Savladan je još jedan direktan konkurent Popov i stvari se razvijaju u jako dobrom pravcu“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir koji se osvrnuo na učinak Milića i Janićeve “Luka je na svom prvom U19 turniru sa igračima kojim su tri godine stariji od njega prošao dva kola i izgubio od prvog nosioca. Apsolutno sam zadovovaljan njegovim odnosom i prikazanom igrom kao i sa Anjom Janić. U mešovitom dublu su imali dobijen meč ali je povreda Luke u samoj završnici meča prevagnula stvari u kontra smeru.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Srbije na petom Multi Alarm Hungarian Junior 2015. turniru

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter