0
Rekreativo

BOG SE JAVI: Za krst časni i slobodu zlatnu

Objavljeno: 19.01.15 u 21:09

Plivanje za Časni krst kao jedan od rituala prilikom proslave jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenja, obnovljen je u Srbiji devedesetih godina nakon što je komunizam prekršten u socijalizam, a narod masovno počeo da se vraća veri i crkvi.

S obzirom da se Bogojavljenje proslavlja 6. januara po julijanskom, a 19. po gregorijanskom kalendaru odnosno u sred zime jasno je da samo najhrabriji i najspremniji među aktivnim sportistima ili rekreativcima mogu da preplivaju stazu dugu 33 metra (po broju godina Isusa Hrista kada je razapet) na čijem cilju pobednika čekaju osvećeni krst i najčešće ikona.

Na početku je ovaj obnovljeni ritual, koji je u Kraljevini Jugoslaviji na prostorima naseljenim pravoslavnim stanovništvom prerastao u tradiciju između dva svetska rata, okupljao tek nekoliko desetina entuzijasta da bi kako je vreme odmicalo i broj učesnika, ali i broj gradova u kojima se trka održava rastao.

Tokom prethodne decenije bilo ih je i po nekoliko stotina, da bi se sada broj učesnika u ukupnom broju merio i hiljadama, a nije retkost da se među takmičarima nađe i neka devojka. Tako je pre dve godine u Čačku trijumfovala 21-godišnja studentkina turizma Marija Petković, isti slučaj se desio i u Sremskoj Mitrovici gde je pobedila srednjoškoloka Milica Lukić, dok je u Podgorici prošlog januara do krsta prva doplivala Nikšićanka Ivana Bigović.

U trkama za Časni krst najčešće pobeđuju aktivni sportisti (vaterpolosti, kajakaši, plivači…), pripadnici vojske i policije, ali nije retkost da njih i profesionalne sportiste nadmaše rekreativci koji se za ovo dešavanje pripremaju kao na primer za Beogradski maraton, tačnije polumaraton ili trku zadovoljstva. Naravno važno je napomenuti da poput olimpijskog gesla ni ovde nije važno pobediti već učestvovati i svetosavska srpska omladina to vrlo dobro shvata.

Ove godine temperatura vazduha je bila neuobičajeno velika za januar što prema rečima učesnika nije po njihovom ukusu jer se i oni bolje osećaju kada je spoljašnja temperatura približnija temperaturi vode, a neki su toliko ekstremni da im je želja da se nadmeću na stazi koja je okovana ledom odnosno kada je napolju debeli minus pa je potrebno razbijati led kako bi trka uopšte mogla da bude održana.

Naravno svi takmičari nekoliko dana pre trke moraju najpre da se prijave, a potom da odrade i medicinski pregled kako bi se utvrdilo da li su uopšte zdravstveno spremni za ovakav napor nakon čega im se izdaje dozvola.

Na ovaj dan vernici se pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se javi“, a u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj se odomoćilo da plivači uoči trke pevaju pesme o Kosovu i Metohiji, a pored toga neizostavni deo su transparenti sa narodnim pokličom „Za krst časni i slobodu zlatnu“.

Pored sprskih zemalja nešto slično se dešava i u Rusiji gde se vernici jutro nakon Krstovdana odnosno na Bogojavljenje kupaju u osveštanoj ledenoj vodi – reci, jezeru ili moru, a ove godine ih je bilo gotovo 200 hiljada.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter