0
Ostali sportovi

SRBIJA JE NOVA SVETSKA SILA: Kajak nam je doneo 10 medalja sa svetskih i evropskih šampionata u 2014!

Objavljeno: 04.01.15 u 17:50

Ako vas pitamo znate li u kom sportu je Srbija druga sila na planeti, verovatno će vam na pamet prvo pasti košarka, zbog srebra na Mundobasketu. Ali ne, ne radi se o Teu, Bogdanu i drugarima. Vaterpolo? Ne mislimo ni na naše zlatne momke, a ni na tekvondo, streljaštvo… Fudbal vam naravno ne može pasti na pamet, jer nismo ni 22, a kamoli druga svetska sila. U jednom sportu ove godine Srbija je osvojila pet svetskih seniorskih medalja, dve mlađe seniorske, dve evropske seniorske i jednu juniorsku. Reč je o kajaku, muškarci su bili drugi po uspešnosti na SP u Moskvi, u olimpijskom programu….

Od pet medalja sa Svetskog šampionata u Moskvi, četiri su osvojene u olimpijskim disciplinama: Nebojša Grujić i Marko Novaković zlato u K-2 200, sestre Moldovan, Olivera i Nikolina srebro u K2-500, Nikolina je osvojila i bronzu na 200 m, Marko Tomićević i Vladimir Torubarov bronzu u K-2 1.000, a u neolimpijskoj disciplini K-1 1000 metara Dalma Benedek Ružičić je osvojila bronzu.

Sa šampionata Starog kontinenta iz Nemačke stigle su dve medalje, Marko Dragosavljević je u K-1 200 osvojio zlato, a Nikolina i Olivera bronzu u K-2 500.

Osim što nam seniorska, inače veoma mlada reprezentacija, postiže odlične rezultate, izvanredne rezultate postigli su takmičari i u mlađim kategorijama. Izdvojićemo dva srebra na SP za mlađe seniore (Nebojša Grujić K-1 200, Simo Boltić i Vladimir Torubarov u K-2 1000) i evropskog šampiona Nebojšu Grujića K-1 200, mlađeg seniora.

Srbija je tako posle 16 godina dočekala medalju u olimpijskoj disciplini na SP i trenutno je najjača nacija u muškom kajaku na svetu u olimpijskom programu, dok su dame iza neprikosnovenih Mađarica. Kako su kajakaši došli do ovih, za mnoge iznenađujućih rezultata? Kajak je četiri godine pre Olimpijskih igara u Riju ušao u program Olimpijskog komiteta Srbije, odnosno Ministarstva sporta i omladine, dobili su sredstva, reprezentativci su odlazili na pripreme u Sloveniju, Italiju, Grčku. Dobili su opremu i uslove za rad i uzvratili su ovakvim rezultatima. A godina na izmaku je po svim pokazateljima najuspešnija u istoriji srpskog kajaka.
Pored ovih deset medalja sa velikih takmičenja bilo je dosta četvrtih, mesta i čamaca u finalima.

Medalja je bilo i na Svetskim kupovima. Simo Boltić i Vladimir Torubarov osvojili su zlatnu medalju u disciplini K-1 500m, dok se posada Simo Boltić, Vladimir Torubarov, Dejan Terzić i Ervin Holpert okitila bronzom na duplo dužoj deonici, na Svetskom kupu u Segedinu.

Nikolina i Olivera Moldovan osvojile su srebrnu medalju u disciplini K-2 na 200 metara, a istim odličjem su se okitili Boltić i Torubarov u disciplini K-2 na 500 metara na SK u Milanu.

Sa šampionima rade treneri Dragan Plavšić, inače najbolji trener u Srbiji po izboru OKS, Uroš Pavlović, Jožef Šoti, Miroslav Rodić, Dušan Ružičić, ali i lekari, fizioterapeuti, psiholozi i drugi…

Ovo su neke od najvažnijih medalja ove godine, ima tu na pregršt odličja sa ostalih takmičenja, u svim uzrasnim kategorima.

Nema šale sa srpskim kajakašima! Rešili su da pokore svet! Samo napred!

Šampion Evrope Marko Dragosavljević podelio je utiske sa Šampionata Starog kontinenta sa našim čitaocima, kao i sestre Moldovan po završetku Svetskog prvenstva.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter