0
Ostali sportovi

SUPERMEN U BAZENU: Veljo, majstore, ponos si Srbije! (VIDEO)

Objavljeno: 02.01.15 u 17:30

Dvostruki šampion Evrope u velikim bazenima i bronzani sa Svetskog prvenstva u malim, Velimir Stjepanović je, kako je to prokomentarisao i legendarni as našeg plivanja Milorad Čavić, ušao u klub pravih šampiona.

Avgust mesec, Evropsko prvenstvo u Berlinu. Velimir Stjepanović osvoja zlatnu medalju na 400 metara kraul stilom. Ubedljivo je vodio od samog starta i na kraju trijumfovao rezultatom 3:45,66 minuta, što je njegov lični rekord, ujedno i državni rekord, i njegovo prvo zlato na kontinentalim šampionatima. Drugo mesto osvojio je Italijan Andrea Darigo sa 3:46,91, a treći je bio Britanac Džej Leliot sa 3:47,50 minuta.

Na duplo kraćoj deonici je opet osvojio zlato! U sjajnom finišu, Velja je stigao na cilj ispred svetskog rekordera Bidermana, oborivši nacionalni rekord Srbije, a srušivši snove Nemaca…

Stjepanović je plivao fantastično, vodio je tokom cele finalne trke i na kraju stigao do zlata, kao i ličnog i nacionalnog rekorda – 1:45,78 minuta.

– Uradio sam zaista sve što je trebalo. Znao sam sve vreme da me prati svetski i evropski rekorder Paul Biderman i držao sam tempo. Očigledno je da sam imao boljih 50 metara od njega –  rekao je Stjepanović posle trke.

Nažalost, nekoliko stotinki je Velji nedostajalo da se plasira u polufinale trke na 200 delfin, na kraju je bio 19.

Vremena za odmor nije bilo, počela je sezona Svetskih kupova u malim bazenima. U Dohi je postavio čak tri nacionalna rekorda u 25-metarskim bazenima i osvojio dve bronzane medalje, na 400 kraul – 3:40.46 i 1.500 metara kraul – 14:50.92.

Tri medalje osvojio je na Svetskom kupu u Moskvi, srebro na 200 metara leđno i na 400 kraul, a bronzu na 200 metara slobodnim stilom. U trci slobodnim stilom postigao je vreme 1:43.92 minuta, i bio za nešto manje od sekude sporiji od Australijanca Tomasa Frejzer-Holmsa. Do drugog srebra je došao sa vremenom 1:55.84 minuta na trci 200 metara leđno, a ubedljivo je trijumfovao Nemac Kristijan Diner sa vremenom 1:50.96 minuta. Treći je bio na 400 kraul, sa vremenom 3:46.06.

U Hong Kongu je doplivao do srebra i bronze. Srebrom se okitio u disciplini 200 m slobodnim stilom , a bronzom na 200 m delfin stilom. U trci na 200m slobodnim stilom isplivao je deonicu za 1:45.44 minuta, dok je u drugoj trci ostvario rezultat od 1:55.69.

U Pekingu je ostao bez medalje, bio je peti na 400 kraul (3:43.02), četvrti na 200 kraul (1:45.07).

Uspešna godina zaokružena je svetskom medaljom. Prvog dana Svetskog prvenstva u Dohi najbolji srpski plivač je bio šesti u trci na 200 metara delfin stilom, u malim bazenima. Deonicu je isplivao za 1:42.48. Ako mu je tu izmakla medalja, nije na 400 metara kraul. Stjepanović je finalnu trku isplivao za 3:38,17 minuta, osvojio prvu medalju za Srbiju na svetskim prvenstvima u malim bazenima i oborio nacionalni rekord Srbije. Pobednik finala u Dohi je Mađar Peter Bernek, dok je srebrna medalja pripala Britancu Džejmsu Gaju.

Velja je u decembru dobio prestižnu nagradu časopisa za muškarce ‘Esquire’, koji svake godine proglašavaju najboljeg sportistu godine.

Velimir Stjepanović, ponos mame Ane, tate Milana, Čengića, Dubaija i cele Srbije! Skroman i vaspitan momak, veliki sportista i šampion. Supermen u bazenu, kako reče komentator.

Toliko radosti nam je doneo ove godine, Veljo, majstore, samo tako nastavi!

Velja je za naš portal davao intervju posle Evropskog prvenstva, a kakvi su utisci dvostrukog evropskog šampiona bili po završetku tog šampionata možete da pročitate OVDE.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter