Prvi čovek Formule 1 Berni Ekleston u četvrtak je potpuno povratio kontrolu nad tim takmičenjem pošto su okončani sudski postupci zbog kojih je bila ugrožena njegova vlast nad ovim sportom.

Povezane vesti

Ekleston je ove godine odustao od članstva u upravnom odboru kompanije koja koja kontroliše F1 dok se ne završe suđenja za mito u Nemačkoj. Slučaj je okončan u avgustu pošto je Eklston platio 100 miliona dolara nagodbe, prenosi agencija Beta.

Investiciona grupa Si-Vi-Si kepital partners (CVC Capital Partners), većinski vlasnik deonica u F1, saopštila je danas da se 84-godišnji Ekleston vratio u upravni odbor.

Si-Vi-Si je takodje saopštio da će od januara dobiti dva nova direktora, pošto će funkcije preuzeti nekadašnji predsednik Ferarija Luka di Montezemolo i nekadašnji izvršni direktor kompanije Dijađeo Pol Volš, koja se bavi pićima.

Eklston je svoje pozicije u F1 izgradio tokom sedamdesetih godina, a pomogao je i stvaranju Udruženja konstruktora Formule jedan, koja kontroliše poslovnu stranu takmičenja, medju kojima i prodaju televizijskih prava.

Ta britanska kompanija postala je posle poznata kao Formula jedan menadžment (Formula One Management). Ona je tokom godina redovno ulazila u sukobe sa timovima oko finansija, ali je zadržala globalnu kontrolu nad „najbržim cirkusom“.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.