0
Ostali sportovi

FOTO:STARSPORT

OKS: Odluka MOK ne sme da ugrozi srpske interese

Objavljeno: 11.12.14 u 18:36

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije objavio je da prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet ne sme da ugrozi interesa srpskih sportista.Olimpijski komitet Srbije je takođe osudio prijem Kosova i poručio da je u prethodnih pet godina uradio sve što je u njegovoj moći da se to i ne desi.

Kosovo je u utorak primljeno u punopravno članstvo MOK i moći će da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Olimpijski komitet Srbije i objavio da svoj stav zasniva na sledećim činjenicama:

– OKS je blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje.

– MOK učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK, koji je na snazi od 1996. godine do danas, nijedna teritorija nije primljena u Međunarodni olimpijski komitet ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama.

– Od 1996. godine do danas, član 30. Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj 108 od 193 članice UN.

– Tumačenje koje podrazumeva članstvo u UN primenjeno i 2012. godine u slučaju Kosova, kada je Olimpijski komitet Srbije zaustavio njihovu inicijativu za prijem i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

– Olimpijski komitet Srbije nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i na taj način ih integriše u sistem sporta u Srbiji i omogući im nastup na takmičenjima koje su u nadležnosti OKS. O tome su blagovremeno obaveštene Međunarodne institucije na Kosovu, kao i Međunarodni olimpijski komitet.

– Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema jednostrano proglašene Republike Kosovo u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, posle odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK.

– Svaki korak preduzet u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije.

Iz Olimpijskog komiteta Srbije su takođe poručili da članovi MOK nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema nijednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na sednici Skupštine MOK.

“U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS Vlada Divca, Izvršni odbor OKS doneo je zaključak da sport mora da bude nezavistan od politike i da ovakva odluka MOK, ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičenjima”, dodaje se u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter