0
The Best Of

HOTSPORT U KOPRU: Najsređeniji i najsportskiji grad u bivšoj SFRJ (VIDEO)

Objavljeno: 28.11.14 u 18:47

Proteklog vikenda, predstavnici našeg portala bili su u poseti Kopru, slovenačkom gradu kojeg se mnogi sećaju još iz perioda SFRJ kao ne preterano urbanog, primorskog mesta, blizu gradova kao što su Portorož i popularni Trst. Danas su stvari znatno drugačije. 

O Kopru

Broj stanovnika: 54 000
Površina: 13 km2
Regija: Primorska
Država: Slovenija
Gradonačelnik: Boris Popović
Najpoznatiji klub: FK Koper

Kopar polako ali sigurno postaje turistički, sportski i rekreativni centar u svom regionu, koji svojom izuzetnom pedantnošću privlači sve veći broj gostiju iz Slovenije i okolnih država. Od 2002. godine do danas, Kopar je doživeo ekonomski i socijalni procvat pod vođstvom njihovog gradonačelnika Borisa Popovića, koji je nedavno i po četvrti put za redom dobio mandat na tu poziciju velikom većinom na lokalnim izborima.

Gradonačelnik Popović se u mladosti bavio fudbalom, 1999. godine je postao nacionalni prvak u reliju a samo tri godine kasnije izabran je na sadašnju funkciju. Ubrzo je svoju ljubav prema sportu implementirao u svoj rad pa je Kopar postao pravi sportsko-rekreativni centar na obalama Jadranskog mora. GOPR2345

Zanimljivosti

– Udaljenost od Beograda: 633 kilometra
– Najviša prosečna plata u Sloveniji
– Tri puta domaćini fudbalske reprezentacije

Kopar je postao pravi evropski Rio de Žaneiro odnosno grad u kojem veliki broj stanovnika trči, skače i rekreira se svakodnevno na tartan stazama i otvorenim teretanama, čije je korišćenje potpuno besplatno. Međutim, to je samo deo velikog sportskog kompleksa koji se sastoji od fudbalskog stadiona, dvorane sportova, brojnih pomoćnih terena za fudbal i košarku, kao i stadiona za atletiku i 9 teniskih terena.

Stadion „Bonifika“ prima nešto više od 4000 gledalaca, na njemu igra fudbalski klub Kopar a od 2001. godine povremeno na njemu svoje rivale dočekuje i fudbalska reprezentacija Slovenija, i u tim prilikama stadion je pun do poslednjeg mesta. Stadion je u sagrađen još 1947. godine ali je veliku rekonstrukciju doživeo 2010. godine, kada je i dobio sadašnji izgled i funkcionalnost. GOPR2329

Sportska dvorana istog naziva „Arena Bonifika“ takođe prima preko 4000 ljudi, a prošle godine bila je jedan od domaćina Evropskog prvenstva u košarci. Arena je takođe rekonstruisana pred pomenuti šampionat Starog kontinenta.

Igor Hrvatin, direktor Zavoda za sport Kopra istakao je da je najveći broj usluga koje sportski centar pruža potpuno besplatan, i stoji na raspolaganju svim stanovnicima Kopra i njihovim brojnim gostima, kao i da omladinske škole sporta okupljaju veliki broj mališana iz Kopra, pa tako samo fudbalska sekcija okuplja preko 300 dečaka. Photo 046

Naravno, sport je samo deo celokupne ponude Kopra. Luka Kopar se preporodila u poslednjoj deceniji, prosečna plata je od svih gradova u Sloveniji najviša upravo u Kopru, novi hoteli niču, a stari su dobili novo ruho, za kompletan ugođaj sve brojnijih turista.

Kopar je veliki mali grad i vredi ga posetiti, jedino pitanje je čime će sve obogatiti svoju ponudu u godinama koje dolaze. Samo pripazite, ako u ovom gradu niste bili u prethodnih 10-ak godina, moguće je da ga nećete prepoznati kada ga ponovo posetite.

(FOTO: HotSport, Đorđe Đoković)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter