FINA i ‘Fina akvatik vordl magazin’ objavili su listu nominovanih igrača za vaterpolistu 2014. godine, a od šestoro igrača koji su u konkurenciji čak trojica su Srbi! Za prestižnu nagradu bore se Filip Filipović, Dušan Mandić i Gojko Pijetlović, odnosno Mađari braća Varga, Deneš i Daniel, ali i Amerikanac Bret Bonani.

filipovic

Filipović je prošle sezone igrao četiri finala sa Radničkim (Ligu šampoiona, Superkup Evrope, Kup Srbije i prvenstvo), a sa reprzentacijom je osvojio Evropsko prvenstvo u Budimpešti i Svetsku ligu u Dubaiju.


Dusan Mandic

 

Dušan Mandić je sa Partizanom dogurao do Fajnal siksa Lige šampiona, na kojem je mladi tim crno-belih bio četvrti, igrali su polufinala domaćih takmičenja, dok je sa nacionalnim timom Srbije odigrao sva tri takmičenja ovog leta i osvojio sva tri – EP, Svetsku ligu i FINA Svetski kup. U Kazahstanu je bio kapiten, a izabran je i u idealnu postavu šampionata.

gojko-pijetlovic

 

Pijetlović je bio najbolji golman EP u Budimpešti i u Svetskoj ligi, a sa Oradeom je osvojio duplu krunu u šampionatu Rumunije.

Činjenica da su čak trojica naših igrača u konkurenciji za najbolje vaterpoliste na svetu pokazuje i dominaciju naših momaka ovog leta. Pored već spomenute tri zlatne medalje, osvojene u duelima sa Mađarima, srpski vaterpolisti osvojili su i juniorsko evropsko prvenstvo, a bili su i četvrti na Svetskom prvenstvu.

Dvojica igrača, Filipović i Deneš Varga u prilici su da po drugi put u karijeri dobiju ovo priznaje, jer je Filip bio najbolji i 2011, a Deneš prošle godine. Ovu nagradu osvajali su još i Vanja Udovičić (2010) i Josip Pavić (Hrvatska) 1012.

U ženskoj konkurenciji nominovane su Kami Kreig (USA), Maisa Garsia (Španija), Đulia Đorlero (Italija), Rita Keščeli (Mađarska), Megi Stefens (USA), i Rovi Vebster (Australija).

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.