Državna rekorderka Srbije u skoku u dalj Ivana Španović na Evropsko prvenstvo u Cirihu (12. do 17. avgust)  putuje sa velikim ambicijama.

Povezane vesti

FOTO: STARSPORT

FOTO: STARSPORT

„Uvek na velika takmičenja idem sa velikim ambicijama, ali kao i uvek startuje se sa kvalifikacijama, te će i ovog puta maksimalna koncentracija biti usmerena na kvalifikacije sa namerom da normu za finale obezbedim uz što manje napora“, rekla je Španovićeva agenciji Beta.

Ivana će na teren već prvog dana, kada su na programu kvalifikacije. Finale je na programu sutradan.

„Konkurencija je izuzetno jaka ove godine i ono što daje posebnu neizvesnost jeste da su sve devojke na vrlo izjednačenom nivou rezultata. Verujem da će takmicenje zaista biti vrlo uzbudljivo i napeto do samog kraja“.

Ivana Spanovic

Pre godinu dana Ivana Španović je osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi skokom od šest metara i 82 centimetra, što je tada bio i nacionalni rekord. Nakon toga, Španovićeva je na mitingu Dijamantske lige u Judžinu ponovo pomerila granicu i sada državni rekord iznosi – 6,88 metara.

Dobre rezultate nastavila je da postiže i nakon Moskve – pobede na mitinzima Dijamantske lige, medalja na dvoranskom Svetskom prvenstvu… Sa dobrim rezultatima raste i pritisak, ali i očekivanja javnosti.

„Naravno da je pritisak javnosti dodatno opterećenje, ali moja poruka publici jeste da se nikad ne štedim i uvek dajem sve od sebe da na takmičenju pružim maksimum. Treba biti realan u očekivanjima i uzeti u obzir da na postolju ima mesta samo za troje najboljih. Trenirali smo naporno i ono što želim u Cirihu je samo da me prati sportska sreća“.

Šampionat sveta u Moskvi mnogi su označili kao prekretnicu u njenoj karijeri, a Španovićeva je istakla da će to takmičenje pamtiti celog života.

„Moskva će uvek imati posebno mesto u mom srcu, ne samo zato što je to prva osvojena medalja za Srbiju, već zbog svega onoga što je bilo na putu da se osvoji ta medalja. Sam odlazak koji je bio pod znakom pitanja zbog zdravstvenih problema, ulazak u finale i onda sam tok takmičenja – večno ću se sećati svakog trenutka provedenog na stadionu Lužnjiki“, navela je ona.

FOTO: STARSPORT

FOTO: STARSPORT

Na prethodnom EP Srbija je osvojila dve medalje, potom su i iz Moskve stigle još dve. Španović se nada da će taj niz biti nastavljen i u Cirihu.

 

„U Helsinkiju smo zaista imali izvanredan nastup Emira Bekrića i Asmira Kolašinca. Oni su oboje kanditati za medalju i ove godine. Vrlo je nezahvalno prognozirati rezultate, jer i kad znate da se nalazite u životnoj formi, postoji million i jedan faktor koji utiče na nastup na dan takmicenja. Ma koliko vredno i požrtvovano trenirali i planirali svaki korak na kraju sudbina uvek uzme stvari u svoje ruke. Nadamo se najboljem i novim medaljama za Srbiju“.

Dobri rezultati srpskih atletičara, medalje i rekordi su izvukli „kraljicu sportova“ iz zapećka, a sezona Ivane Španović ne završava se Evropskim prvenstvom u Cirihu.

„Posle Evropskog prvenstva u Cirihu očekuje me nastavak serije mitinga Dijamantske lige i svakako najvažnije finale tog takmičenja koje se održava ponovo u Cirihu. Avgust mesec je u znaku Ciriha i nadam se najlepšim uspomenama“, zaključila je Ivana.

Evropsko prvenstvo u atletici počinje u utorak, 12. avgusta, a Srbiju će, pored Ivane Španović, predstavljati još 10 atletičara.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.