0
Odbojka

Majstor odbojke, Brazilac Žiba, odlazi u penziju

Objavljeno: 02.08.14 u 16:59

Majstor odbojke, Brazilac Žiba odlučio je da završi profesionalnu karijeru u 37. godini. Posle 25 godina bavljenja ovim sportom, u kojem je osvojio sve što se može osvojiti, Žiba je odlučio da prekine profesionalnu karijeru.

Ziba

Primač servisa napušta teren.

„Ovo je najteža odluka koju sam mogao da donesem u svom životu. Posle 25 godina moram da napustim teren, da napustim svoj dom. Moje putovanje je bilo prepuno pobeda i poraza i ne žalim ni za jednim od njih. Moji fanovi, trofeji su me držali da trajem ovoliko dugo i veoma mi je žao što zatvaram ovo poglavlje svog života. Radujem se novim izazovima i projektima, i veoma sam uzbuđen. Nadam se da će Žiba ostati u srcima navijača mnogo godina“, obrazložio je Žiba svoju odluku.

Žilberto Amauri de Godoj Filjo jedan je od najuspešnijih igrača koji su se ikada bavili ovim sportom. Za nacionalni tim Brazila debitovao je davne 1995. godine i verovatno bio najzaslužniji čovek za dominaciju te južnoameričke zemlje u poslednje dve decenije.

Osvojio je neverovatnih 29 reprezentativnih trofeja, iako je početkom milenijuma bio suspendovan na nekoliko meseci zbog korišćenja narkotika.

2004. godine u Grčkoj vodio je Brazil do olimpijskog zlata, a osim tog uspeha na Igrama ima i dva srebra (2008. i 2012). Čak tri puta je bio svetski šampion i to na tri poslednja Svetska prvenstva (2002, 2006, 2010).

Isto toliko trofeja ima u Svetskom kupu velikih šampiona, kao i u Kupu Amerike. Dva puta je sa reprezentacijom bio najbolji u Svetskom kupu, da bi 2007. godine stigao i do pehara na Panameričkim igrama. Po osam puta osvajao je Svetsku ligu i Šampionat Južne Amerike.

Dobitnik je brojnih individualnih priznanja. Godinu i po posle suspenzije proglašen je za najkorisnijeg igrača Olimpijskih igara u Atini. Za najboljeg igrača proglašavan je na brojnim takmičenjima – Svetska liga (2006), Svetsko prvenstvo (2006), Svetski kup (2007), Panameričke igre (2007). Najbolji server Svetske lige bio je 2008, a godinu dana kasnije i najuspešniji primač Šampionata Južne Amerike.

Zbog svega što je postigao 2013. godine primljen je u Kuću slavnih u Poljskoj.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter