Srbija će od oktobra prvi put učestvovati u regionalnoj vaterpolo ligi, u kojoj će imati četiri predstavnika – Partizan, Crvenu zvezdu, Vojvodinu  i Radnički. Čak osam predstavnika imaće Hrvatska, tri Crna Gora i jednog Slovenija.

Povezane vesti

FOTO: STARSPORT

FOTO: STARSPORT

Takmičenje će se zvati Liga 16, jer je ukupno toliko učesnika, koji će biti podeljeni u dve grupe. Po četiri najbolja tima će formirati novu grupu.

„Liga 16 će najverovatnije startovati početkom oktobra, a više detalja biće poznato nakon sednice Upravnog odbora. Radi se na pronalaženju sponzora Lige i definisanju ugovora o prenosu utakmica sa televizijom Sport klub“, navodi se u saopštenju.

U januaru je dogovoreno da će ligu u sezoni 2015/2016. igrati 10 najbolje plasiranih klubova iz prve sezone, plus dva kluba koja će to pravo steći kroz kvalifikacije.

Biće obrazovan Upravni odbor Lige, sa po tri člana iz Hrvatske i Srbije, dva iz Crne Gore, kao i predstavnici mogućeg sponzora. Osnovaće se novo preduzeće i to sa ravnopravnim udelima sva tri saveza.

Najavljeno je da će se svake godine organizovati turniri F8, sa najboljim klubovima učesnicima nove lige u mlađim selekcijama (U-14 i U-16).

Ko će imati najviše koristi od ovog takmičenja? Slovenija i Crna Gora ćije su domaće lige mnogo ispod kvaliteta srpske i hrvatske? Hrvatska, jer će imati čak osam klubova i njihovi igrači će moći da se razvijaju kroz ovo takmičenje? Srbija, jer sada samo dvojicu reprezentativaca koji igraju u domaćoj ligi (Dušan Mandić i Sava Ranđelović)? Mada, nije iskljućeno da i oni napuste Srbiju, za Mandića se interesovao Pro Reko, Partizan je odredio obeštećenje od 100.000 evra, a za Ranđelovića se interesuje Barseloneta.

Na poslednja dva završna turnira Lige šampiona Srbija je imala po dva učesnika, dva puta Partizan, Radnički ove i Zvezdu prošle godine. U poslednih četiri godine naši klubovi su dva puta osvajali najjače klupsko takmičenje, Partizan i Crvena zvezda, a Radnički je ove sezone poražen u finalu, uz dva Superkupa Evrope (večiti) i Kup Evrope (Radnički).

Tada nismo igrali regionalnu ligu, ali smo imali jače domaće takmičenje… Vojvodina je potpuno podmlađena, Zvezdu je napustilo osam igrača, Partizan Miloš Ćuk i Uroš Čučković (Eger), Radnički je ostao bez najboljih, ali su ostali Radić, Ćirić, došli Marko Ćuk i Marko Petković…

Šta Srbiji donosi regionalna liga i da li je ovo pravi trenutak za istu?

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.