0
Košarka

Ništa novo: Partizan je šampion Srbije

Objavljeno: 21.06.14 u 22:25

Košarkaši Partizana osvojiči su 13. titulu prvaka Srbije zaredom pošto su u četvrtoj utakmici finala plej-ofa savladali Crvenu zvezdu kao gosti posle produžetka 95:87 (22:21, 13:15, 17:15, 20:21, 23:15) i okončali seriju skorom 3:1.

titula

Navijači Partizana bi trebalo da podignu spomenik Bogdanu Bogdanoviću. Šta reći sem da je prva „puška“ crno-belih na ovom meču bez „trunke savesti“ ubacila neverovatnih 36 poena. Vodio je Partizan do pobede, nije se libio da preuzme svu odgovornost na sebe i to ga je izrodilo u junaka finalne serije kakvog tim iz Humske dugo nije imao.

Što se same utakmice tiče, ona je bila jako uzbudljiva. Dva tima su se sve vreme smenjivala u vođstvu, a prvu osetniju prednost je napravila Crvena zvezda 63:57 i 67:60. Ipak, Partizan je uspeo da se vrati i serijom 10:0 preokrene rezultat- 70:67. Pola minuta pre kraja „parni valjak“ je vodio sa 72:69, ali je Blažič pogodio neverovatnu trojku i meč odveo u produžetak. Imala je Zvezda poslednji napad, Slovenac je promašio šut za tri ponea i od tog trenutka je krenulo sve naopako za tim sa Malog Kalemegdana.

Produžetak je prošao u znaku Partizana. Razigranom Bogdanoviću su se priključili Lovernj, Pavlović i Gagić, koji su utišali navijače Crvene zvezde koje su dubke napunile tribine Pionira, Na njihovu žalost po završetku meča su morali da prisustvuju Partizanomvom velikom slavlju, pobedi 95:87 i 13. zaredom tituli prvaka Srbije.

zastava
FOTO: STARSPORT

Partizan – Crvena zvezda 95:87 (22:21, 13:15, 17:15, 20:21, 23:15)

Strelci:
Partizan: Bogdanović 36, Lovernj 15 i Gagić 12.
Crvena zvezda: Dženkins 16, Lazić 14 i Nelson 14.

Tok utakmice:

Produžetak- Tepić je odlučujuću deonicu na utakmici otvorio trojkom, te je Partizan poveo sa 75:72. Lazić je ubacio dva slobodna bacanja za 74:75, ali je to bilo sve od Crvene zvezde na ovom meču. Sjajni Bogdanović i Lovernj su uzeli loptu u svoje ruke i doneli crno-belima veliku prednost 84:78. Nelson je pogodio trojku za nadu Zvezdinim navijačima, ali je Pavlović sa linije slobodnih bacanja ponovo doneo „plus pet“ Partizanu. Kada je Gagić u NBA stilu zakucao minut pred kraj za 90:84 bilo je jasno da će Partizan osvojiti 13. titulu prvaka zaredom. Do kraja četa Duška Vujoševića je samo povećala prednost i na kraju ubedljivo slavila 95:87.

4/4- Nošena trojkom Lazića, Crvena zvezda je u boljem ritmu od večitog rivala krenula poslednju četvrtinu. Brzo je napravila seriju 4:0 i stigla do prednosti 56:51. To kao da je bio uvod u rast Zvezdine prednosti koja je šest minuta pre kraja vodila 63:57. Pavlović je pogodio troju za Partizan i spustio prednost rivala na „minus tri“. Crvena zvezda je ponovo napravila seriju 4:0 preko Katića i Blažiča i stigla do svoje najveće prednosti 67:60. I kada su svi mislili da će crveno-beli lagano odvesti meč u svoju pobedu, Partizan je napravio seriju 10:0 i okrenuo rezultat u svoju korist 70:67. Nelson je pogdio polaganje, Bogdanović uzvratio u sledećem napadu i crno-beli su 35 sekudni pre kraja imali prednost 72:69. A onda na scenu je stupio Blažič, koji ceo meč nije mogao da pogodi šut za tri poena, bacio je loptu sa nekih sedam metara i pogodio za izjednačenje 72:72. Imao je Partizan poslednji napad, Bogadnović je izgubio loptu, Blažič ponovo pokušao za tri, ali je ovog puta bio neprecizan i utakmica je otišla u produžetak.

3/4- Crvena zvezda je pogocima Dženkinsa napravila seriju od 4:0, koju je trojkom prekinuo Bertans. Doneo je Gagić već u sledećem napadu Partizanu prednost 41:39, ali je serijom 4:0 Marijanović preokrenuo rezultat. Četiri minuta pre kraja treće četvrtine Dragićeviću je svirana nesportska lična greška zbog simuliranja, ali Partizan to nije iskoristio da napravi osetniju prednost. Najzanimljiviji detalj se dogodio dva minuta pre kraja, kada je Katiću dosuđena nesportska lična zbog faula na Gagićem, na liniji slobodnih bacanja se ničim izazvan pojavio Milutinov i sudije su oduzele loptu crno-belima, te je tako propala još jedna šansa da se šampion Srbije rezultatski odlepi od „večitog rivala“. U tim momentima ekipa Duška Vujoševića je vodila sa 50:49. Ipak, Crvena zvezda je uspela da kazni neozbiljnost košarkaša Partizana i trojkom Lazića stekne prednost 52:50. Bogdanović je u zadnjim sekundama pogodio jedno slobodno bacanje, te se u poslednjih 10 minuta ušlo vođstvom crveno-belih 52:51.

2/4- Ništa manje uzbudljiva nije bila ni druga četvrtina posle koje je Partizan na poluvreme otišao sa vođstvom 36:35. Dva tima su se ponovo smenjivala u vođstvu, mada su crno-beli u par navrata imali „plus tri“, pa čak i dva minuta pre kraja deonice „plus pet“ zahvaljujući drugoj trojci koju je postigao Bogdanović. Ipak, odmah je usledila serija Crvene zvezde 4:0, Dženkins je prvo lako položio loptu, a potom je i Marijanović u svom stilu zakucao loptu u koš. Imala je Zvezda poslednji napad u četvrtini, ali Dženkins nije bio precizan, te je četa Duška Vujoševića na veliki predah otišla sa vođstvom 36:35.

U prvom poluvremenu u redovima Crvene zvezde blistali su Dženkins sa 10 poena i Mitrović sa devet, dok je u Partizanu najefikasniji bio Bogdanović sa 16 koševa, a pratio ga je Gagić sa osam.

1/4– Prvu četvrtinu je obeležio veliki broj koševa. Dva tima su bila vrlo izjednačena i sve vreme su se menjala u vođstvu, ali ni Zvezda ni Partizan nisu napravili osetniju razliku. Kod Crveno-belih je briljirao Luka Mitrović sa devet poena, dok je sa druge strane Bogdanović ubacio neverovatnih 13 poena. Nošena fantastičnom podrškom sa tribina Crvena zvezda je prvu četvrtinu rešila u svoju korist rezultatom 22:21.

 

hotsport.rs – D. N.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter