0
Košarka

Savladani i Nemci, Srbija u polufinalu nezvaničnog SP

Objavljeno: 24.04.14 u 12:11

Juniorska reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale prestižnog turnira „Albert Švajcer“ u Manhajmu, nezvaničnom prvenstvu sveta za igrače do 18 godina. U prvom kolu četvrtfinalne grupe „E“ naš mladi tim je uverljivom igrom savladao selekciju Nemačke, čime je bez obzira na ishod sutrašnjeg duela protiv Turske ostao u trci za mesto na pobedničkom postolju.

lopta-kos-ruke

Izabranici selektora Aleksandra Bućana odigrali su najbolji meč u dosadašnjem delu turnira, sve vreme dominirali terenom, još jednom demonstrirali odličnu igru u odbrani, a najveću prednost ostvarili u vazdušnim duelima. Nije bilo slabe karike u našoj selekciji, koju je ponovo krasio kolektivni duh, a predvodio sjajni kapiten Stefan Lazarević sa 18 poena i 13 skokova: Nemačka U18 – Srbija U18 64:76 (12:18, 14:17, 15:17, 23:24).

Silno motivisani srpski juniori su od samog početka stavili do znanja rivalu da žele pobedu i plasman u polufinale. Žestokom odbranom i mudrom igrom u napadu već u petom minutu došli su do solidne prednosti – 13:5. Najraspoloženiji u uvodnim trenucima bili su Jovan Starinčević, Nikola Pavlović i kapiten Stefan Lazarević. Na startu drugog perioda istakao se Nikola Kočović sa pet uzastopnih poena, a posle trojki Pavlovića i Starinčevića Srbija je u 16. minutu stigla do rekordnog vođstva – 16:31 čemu su ponajviše doprineli brojni ofanzivni skokovi. Ipak, finiš prvog poluvremena pripao je domaćoj selekciji koja uspela da smanji zaostatak – 26:35.

Nemci su na startu drugog poluvremena krenuli agresivno, izvršili snažan pritisak i trojkama Figea i Šmita uspeli ponovo da uhvate priključak (26. minut – 39:45). Usledila je reakcija našeg mladog tima koji je adekvatno odgovorio i na pravi način uzvratio rivalu. Razigrao se Vasilije Vučetić, a kapiten Lazarević nastavio da dominira u svim elementima igre što je Srbiji u 33. minutu posle nove trojke Starinčevića donelo nedostižno vođstvo – 45:64. Nije više bilo potrebe da naši reprezentativci forsiraju jak tempo, selektor Bućan do kraja meča često je vršio izmene, probao razne taktičke varijante, što se ni najmanje nije odrazilo na konačan rezultat – 64:76.

„Ovo je zaista veliki uspeh ako se uzme u obzir da smo samo sa nekoliko treninga došli u Manhajm. Momci zaslužuju sve čestitke, pre svega na disciplini, borbenosti, odličnoj odbrani i kontroli skoka. Dobro smo se spremili za duel sa Nemcima, zaustavili njihove najbolje igrače, sprečili ih da diktiraju tempo. Imali smo većim delom meča potpuno kontrolu igre, mogli sve da rešimo već u prvom poluvremenu, ali smo otpor rivala definitivno slomili tek početkom četvrte deonice. Veliku zahvalnost dugujemo našim iseljenicima koji su nas sve vreme bodrili i bili nam velika podrška“ – istakao je Aleksandar Bućan, selektor juniorske reprezentacije Srbije, a rpenosi zvanični sajt KSS.

Nemačka U18: Ebert 2, Merc, Šmit 7, Ferner, Vimberg, Van der Velde, Kamp 13, Fige 5, Hasbargen, Agva 11, Kil 24, Kesen 2.

Srbija U18: Peno 4, Simić 4, Kočović 10, Ostojić 2, Đoković 4, Kovačević, Starinčević 14, Lazarević 18, Pavlović 10, Čarapić 1, Vučetić 9, Kostić.

U drugom kolu grupe E reprezentacija Srbije večeras od 20 časova igra protiv selekcije Turske.

hotsport.rs

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i autoselekt kladionica.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter