0
Ostali sportovi

Ni dve medalje nisu dovoljne da bi išao na svetski šampionat (FOTO)

Objavljeno: 06.03.14 u 18:20

Naš najuspešniji vozač na vodi doneo je prošle godine po prvi put u istoriji dve medalje Srbiji, a ove godine ne može da ide na svetski šampionat, jer finansije od države za ovaj sport idu Savezu koji ne vodi takmičare na svetski šampionat.

Aleksandar Petrović

U četvrtak, 6. marta, u Dohi, glavnom gradu Katara, održaće se prvo kolo svetskog šampionata u motonautičkoj disciplini Aquabike (kod nas popularno zvani “skuteri na vodi” ili “džet ski”). Podsetimo, prošle godine je naš najuspešniji vozač, trećeplasirani na svetskoj rang listi, Aleksandar Petrović, po prvi put odveo Srbiju na svetski šampionat, doneo medalju, i još jednu sa evropskog prvenstva, takmičeći se u klasi slobodni stil (“freestyle”). Uprkos tome, Srbija ove godine neće imati predstavnika na svetskom šampionatu.

Veliki uspeh koji je napravio prošle godine neće imati prilike da ponovi ni popravi usled nedostatka finansija. Petrović i njegova mašina su spremni da se ogledaju sa najboljima na svetu, ali zbog birokratske zavrzlame nema ko da plati troškove prevoza.

Država već više od 10 godina finansira ovaj sport, ali isključivo kroz Džet Ski Savez Srbije. Taj savez samo podržava manifestacije u vezi sa jednom američkom privatnom firmom, a ne podržava ni evropsko, ni svetsko prvenstvo, niti bilo koje takmičenje pod Međunarodnim Olimpijskim Komitetom!

To znači da bilo koji srpski takmičar svetskog ranga, uključujući i Aleksandra Petrovića, nikada nije dobio, niti može da dobije bilo koji deo finansijske pomoći koji država odvaja za ovaj sport da bi išao na svetsko ili evropsko prvenstvo. Da bi takmičar uopšte bio u mogućnosti da eventualno dobije bilo kakvu pomoć mora isključivo da se takmiči za Džet Ski Savez na privatnim takmičenjima američke firme! Ne postoji finansijski varijanta u kojoj takmičar dobija i jedan dinar da ode na bilo koje takmičenje pod Međunarodnim Olimpijskim Komitetom.

Ministar sporta, Vanja Udovičić toplo je primio Petrovića, saslušao problem i rekao da je spreman da pomogne u njegovom rešavanju.

Dok se nešto ne reši Petrović neće više da plaća takmičenja iz svog džepa, pa mu je plan za ovu godinu da ostane kod kuće, trenira na Dunavu i organizuje motonautičku školu za najmlađe.

Evropsko prvenstvo se održava 25. jula u portugalskom gradu Mirandela, nadajmo se da će se do tada nešto promeniti.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter