3
TimeOut

10 najprofitabilnijih transfera u istoriji fudbala

Objavljeno: 22.02.14 u 11:06

Danas vam predstavljamo listu 10 najprofitabilnijih transfera u istoriji najpopularnije sporedne stvari na svetu.

Dakle, u jedini kriterijum je profit ostvaren kada se od prodajne oduzme kupovna cena igrača, u sportski deo transfera ne ulazimo.

10. Radamel Falkao

U pitanju je Radamelov transfer iz Porta u Atletiko Madrid. Portugalski klub je „Tigra“ doveo za svega 3,9 milion funti iz River Plate, da bi gan dve godine kasnije prodao za čak 34,7 miliona funti ekipi Atletiko Madrida.

Ostvaren profit: 30,8 miliona funti

Radamel Falkao

9. Luis Figo

Ovo je ujedno i jedan od najkontroverznijih transfera u istoriji fudbala a u pitanju je Figov prelazak iz Barselone u Real Madrid. Iako je prodala Figa rivalskom klubu, Barsa je dobro zaradila jer je kupila Figa za svega 4,2 miliona funti da bi ga pet godina kasnije prodala Realu za čak 37 miliona funti.

Ostvaren profit: 32,8 miliona funti

Luis Figo

8. Džejms Rodrigez

Jedan od novijih transfera. Ponovo je umešan Porto koji baš ume da proda igrača. Džejms Rodrigez je u Porto stigao za 5 miliona funti iz Atletiko Benfilda a prodat je tri godine kasnije bogatom Monaku za čak 38,5 miliona funti.

Ostvaren profit: 33,5 miliona funti

Džejms Rodrigez

7. Ernan Krespo

Ovo je jedan od neverovatnijih transfera na ovoj listi. Parma je sjajnog Argentinca kupila za svega 2 miliona funti od River Plate a četiri godina kasnije, prodala ga je moćnom Laciju za čak 35,5 miliona funti, što je tada bio svetski rekord.

Ostvaren profit: 33,5 miliona funti (deli sedmo mesto sa Rodrigezom)

Ernan Krespo

6. Zlatan Ibrahimović

Inter je u prošlosti uglavnom davao ogroman novac na transfere ali Zlatan Ibrahimović je primer kada su Neroazuri dobro zaradili. Kupili su ga od Juventusa za velikih 20 miliona funti ali su ga tri godine kasnije prodali Barseloni za čak 56 miliona funti, odnosno za Etoa procenjenog na 16,5 miliona i dodatnih 40 miliona koje su Katalonci uplatili Interu. Mnogima i danas nije jasan ovaj transfer i ovakva „podcenjenost“ Etoa.

Ostvaren profit: 36,5 miliona funti

Zlatan Ibrahimović

5. Edinson Kavani

U pitanju je drugi najskuplji transfer prošlog leta. Kavani je iz Napolija prešao u PSŽ za ogromnih 54 miliona funti. Kada je doveden u Napoli koštao je 14 miliona uključujući sve bonuse za sjajne partije, tako da je predsednik De Laurentis ostvario profit od 40 miliona funti nakon tri Kavanijeve sezone u Napulju.

Ostvaren profit: 40 miliona funti

Edinson Kavani

4. Zinedin Zidan

Još jedan transfer koji je svojevremeno bio svetski rekord. Juventus je 1996. godine doveo Zizua za samo 3 miliona funti, šti se ispostavilo kao najbolja moguća investicija jer je nakon 5 magičnih sezona Zizu prodat Realu za 45,8 miliona funti, u okviru projekta „Galaktikosi“.

Ostvaren profit: 42,8 miliona funti

Zinedin Zidan

3. Kaka

Ušli smo u deo liste gde u trošenju dominira madridski Real. Treće mesto zauzima legendarni Kaka kojeg je Milan doveo iz Sao Paola 2003. godine za samo šest miliona funti, Brazilac je u međuvremenu osvojio Zlatnu loptu, pa je nakon šest godina na „San Siru“ prodat Realu za neverovatnih 57 miliona funti.

Ostvaren profit: 51 milion funti

kaka

2. Kristijano Ronaldo

Ferguson je retko puštao svoje najbolje igrače iz kluba, ali je u ovom slučaju morao da popusti. Legendarni Škot je doveo Ronalda iz sportinga za 12,25 miliona funti 2003. godine, Portugalac je u međuvremenu osvojio LŠ i Zlatnu loptu, stigla je astronomska ponuda iz Madrida i Ronaldo je spakovao kofere i preselio se u Španiju. Prodat je za 80 miliona funti, čime je oboren svetski rekord, ponovo od strane Real Madrida.

Ostvaren profit: 67,75 miliona funti

Kristijano Ronaldo

1. Geret Bejl

Da li ste uopšte očekivali da Real ne zauzme prvo mesto na ovoj listi, bar kada je kupovna strana u pitanju? Totenhem je 2007. godine iz Sautemptona doveo brzononog Velšanina za 7 miliona funti. Šest godina, i puno odličnih partija kasnije, Bejl je prodat Realu za 85,3 miliona funti (100 miliona evra). Sve ovo se desilo prošlog leta, oboren je svetski rekord još jednom, a Totenhem je ubeležio najveći profit u istoriji fudbala kada su transferi u pitanju.

Ostvaren profit: 78,3 miliona funti

Geret Bejl

hotsport.rs

0
0

3 Komentara

  1. Kolike su to svote novca!! Sa ovih 10 transfera sa liste mogli bi da pomognu jednoj zemlji a da ne govorim o bolesnima i gladnima itd..

    0
    0
    Odgovori
    • Da si stvarno Madridista znao bi da je Bejl stvarno plaćen 100 miliona jer Totenhem nije hteo da ga pusti za manje, samo je zataškavano 😉

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter