0
Ostali sportovi

Ukrajinci se povlače sa Olimpijskih igara

Objavljeno: 20.02.14 u 15:09

Ukrajinski sportisti, članovi olimpijskog tima na Zimskim igrama u Sočiju, napuštaju Rusiju zbog nemira u svojoj zemlji i protesta što im Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije dozvolio da u čast žrtava nose crni flor, prenosi Bi-Bi-Si.

soci-2014

Ukrajina je na Igre u Sočiju, koje se završavaju u nedelju, poslala 43 takmičara, a Bi-Bi-Si je preneo da je polovina tima napustila Rusiju, uprkos molbi predsednika nacionalnog olimpijskog komiteta, legendarnog Sergeja Bubke, da u najtežim trenucima pokažu jedinstvo.

„Šokirani smo zbog nasilja u zemlji. Verujemo u mudrost i integritet ukrajinskog naroda. Verujemo da zajedno možemo da spasimo našu zemlju i pronađemo put napred. U Sočiju nastupamo zajedno kao sportisti“, kaže se u saopštenju NOC-a.

Za sada nema zvanične potvrde o broju sportista koji se vraćaju kući, a jedino je izvesno da je skijašica Bogdana Macocka napustila Soči. Njen otac i trener Oleg rekao je da je rezigniran zbog poteza predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i pozvao da se sukobi reše putem pregovora.

„U znak solidarnosti s borcima na barikadama i iz protesta protiv akcija koje se preduzimaju protiv njih, kao i neodgovornosti predsednik i njegove vlade, odbijamo da nastupamo u nastavku Olimpijskih igara u Sočiju“, navodi se u poruci koju je Macocki napisao na Fejsbuku.

Macocka je na Igrama u Sočija zauzela 27. mesto u superveleslalomu, 45.u veleslalomu i trebalo je u nedelju da nastupi u trci slaloma.

U Kijevu je u utorak tokom sukoba policije i demonstranata poginulo više od 20 ljudi, a nekoliko zgrada je spaljeno, uključujući sedište vladajuće stranke i glavni štab demonstranata, koji već tri meseca protestvuju protiv odluke vlasti da ne potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Nemiri su nastavljeni i danas, uprkos tome što je sinoć dogovoreno primirje i ima više desetina mrtvih.

hotsport.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter