1
Intervju

Paunić za Hotsport: Dobrim igrama do poziva selektora (VIDEO)

Objavljeno: 20.02.14 u 13:14

Godinama unazad, sportisti su najbolji svetski ambasadori Srbije. Oni se svojim ponašanjem na terenu i van njega, požrtvovanošću i vaspitanjem trude da Srbiju predstave u što lepšem svetlu. Jedan od njih, svakako je i prvotimac španske Fuenlabrade, Ivan Paunić. Bez obzira na to što za najbolje svetske igrače uglavnom važe oni koji nastupaju u NBA ligi ili vodećim evropskim klubovima, Paunić je konkurente ostavio iza sebe i trenutno je najprezicniji „trojkaš“  (57,4%) starog kontinenta, a verovatno i čitavog sveta. 

Ivan Paunić

 Uprkos brojnim medaljama osvojenim sa mlađim reprezentativnim selekcijama šira javnost te je bolje upoznala tek kada te je Dušan Ivković pozvao na Evropsko prvenstvo 2009. godine. Tadašnji plan je bio da selekcija bljesne na Olimpijskim igrama u Londonu, ali ispostavilo se da ste se „ispucali“ prerano?

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]LIČNA KARTA
Ime i prezime: Ivan Paunić
Datum rođenja: 27.1.1987
Pozicija: Bek šuter
Klubovi: Partizan, Vojvodina, Ostende, Aris, Nižnji Novgorod, Virtus, Azovmaš, Lagun Ara, Fuenlabrada.[/stextbox]

– U sportu je jako teško predvideti sta će se dogoditi, naročito u nekom dužem periodu, tako ni mi nismo uspeli da ostvarimo zacrtano i napravimo neki veći uspeh. Siguran  sam da su svi momci koji su imali tu čast da nastupaju za reprezentaciju dali svoj maksimum ali to nije bilo dovoljno. Siguran sam da niko nije očekivao ni srebrnu medalju u Poljskoj koja je izgleda prerano došla.

 U reprezentaciji si pre svega zadužen za odbrambene zadatke, Dušan Ivković te je uvek slao na najboljeg protivničkog napadača?

– Jeste u reprezantaciji sam uvek imao malo drugačiju ulogu nego u klubu i moj prvenstveni zadatak je bio da zaustavim najbolje protivničke igrače. Što mi je na svu sreću u većini slučajeva i polazilo za rukom.

 Trenutno si prvi trojkaš Endesa lige. Videli smo da ostaješ posle treninga kako bi dodatno usavršavao šut.

– Nikada moji procenti šuta nisu bili na niskom nivou, ali prosto uz mnogo više rada i truda došao sam do zacrtnog cilja, a to je da postanem najprecizniji trojkaš Evrope. Sada imam jos teži zadatak, a to je da što duže i ostanem na tom nivou.

 Sa Fuenlabradom imaš ugovor do kraja sezone. Postoje li planovi za sledeću sezonu, kakve su ti želje, ambicije?

– Tačno je da sa Fuenlabradom ima ugovor do kraja sezone. Već sada imam nekoliko ponuda, ali trenutno sam fokusiran na aktuelni klub. Želim da do kraja sezone pružim što bolje partije, a verujem da će one rezultirati još boljim ponudama.

 Iako ti je tek 27 godina pored Srbije igrao u još šest zemalja (Belgija,Grčka,Rusija,Italija,Ukrajina ,Španija) gde ti je bilo najlepše?

– Svaka zemlja sa sobom nosi mnogo lepih stvari. Takođe i stil igre je drugačiji od zemlje do zemlje. Često sam se seljakao, ali mogu da kažem da mi Španija najviše odgovara. Pre svega iz razloga što se tamo igra najbrža i najteža košarka u Evropi, a i zbog blage klime.

 Nadaš li se pozivu selektora Đorđevića, za predstojeći Mundo basket?

– Svakom igraču je velika čast da nastupa za reprezentaciju. Siguran sam da će svako ko bude pozvan dati svoj maksimum kako bi reprezentacija ostvaila što bolji plasma na predstojećem prvenstvu. Moj trenutni prioritet su dobre partije u klubu, jer samo tako može da se zasluži poziv selektora.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

 Ko je po tvom mišljenju glavni favorit za osvajanje Svetskog prvenstva, a za koju selekciju misliš da može biti iznenađenje?

– Sigurno da je selekcija Amerike najveći favorit za osvajanje, pogotovo ako dođu u svom najjačem sastavu. Ali sve je veći broj sjajnih reprezentacija koje moju da iznenade. Tu pre svega mislim na Španiju, Francusku i naravno Srbiju.

 Na svojoj koži si osetio da popularnost ima i svoju ne toliko lepu stranu. Koliko ti je teško da se nosiš sa medijskim pritiskom?

– Profesionalno bavljenej sportom samo po sebi nosi konstantan pritisak medija. Godinama i iskustvom prosto naučiš da živiš sa tim i shvatiš da je to sastavni deo bavljenja ovim poslom.

 Da li imaš neke posebne pripreme pred meč, neki ritual?

– Nemam ni jedan poseban ritual, obično slušam muziku i pokušavam da se fokusiram na protivnika in a moj zadatak na terenu.

ivan-paunic-fuenlabrada

 S obzirom na to da si se tokom karijere često selio,koliko ti je bilo teško da se iznova privikavaš na zemlje,jezik, stil igre?

– Jeste da sam dosta zemalja promenio u dosadašnjoj karijeri i sigurno da je svaki početak težak, ali vremenom se na sve navikneš. Kako na novi jezik tako i na kulturu. Svaka liga ima nešto specifično, ali najbitnije je da se u to uklopiš što je moguće brže kako bi pružao dobre partije.

 Bez obzira što je još rano, da li imaš u planu čime bi želelo da se baviš po završetku karijere?

– Jos uvek je rano, ali sam siguran da će moje sledeće zanimanje biti vezano za sport i košarku.

hotsport.rs/I.L.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter