0
Ostali sportovi

Lažne pretnje terorista pred ZOI u Sočiju?

Objavljeno: 22.01.14 u 16:54

Elektronska pošta preteće sadržine, koja je stigla na adrese Olimpijskih komiteta više zemalja, uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, lažna je i ne predstavlja realnu opasnost, saopštili su zvaničnici.

130918142118-sochi-2014-logo-story-top

Ranije danas su Olimpijski komiteti Nemačke, Italije, Mađarske i Slovenije izvestili da su primili elektornsku poštu u kojoj im se preti terorističkim napadima, a pridružili su im se i sportski radnici iz Britanije, Austrije i Švajcarske naveo je AP.

Mađarski sportski zvaničnici koji su prvi objavili da su dobili preteće poruke, rekli su da su dobili uveravanja od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i organizatora ZOI u Sočiju da mejlu ne treba pridavati nikakav značaj.

Na osnovu toga, odlučeno je da će mađarski olimpijci učestvovati na Zimskoj olimpijadi u Rusiji.

U Austrijskom olimpijskom komitetu su upoznati sa sličnim pretnjama i podsećaju da im je jedan takav „lažni mejl pošiljaoca iz Izraela stigao i pre dve godine“.

MOK je u današnjem saopštenju naveo da se pitanju bezbednosti pristupa ozbiljno i da se sve kredibilne informacije prosleđuju relevantnim bezbednosnim službama.

Nemački olimpijski komitet je potvrdio da je primio „nekoliko puta isti mejl sa nekonkretnim, opštim upozorenjima“ i da ih je prosledio bezbednosnim zvaničnicima, a isto su učinili i italijanski i slovenački olimpijski radnici.

I drugi zvaničnici kažu da nacionalni komiteti često dobijaju pretnje, a portparol Britanskog komiteta kaže da organizacije takvog tipa obavljaju svakodnevnu korespondenciju u kojoj se nekad pojavi i poneki sumnjiv mejl.

Da su slične pretnje uobičajena što se Olimpijada više bliži, potvrduju i švajcarski sportski zvaničnici, uz napomenu da sportisti i zvaničnici odluku o putovanju donose na osnovu procene bezbednosnih službi.

„Ako bezbednosni službenici kažu idite u Soči, mi ćemo da idemo. Ako jednog dana kažu da je previše opasno i savetuju nam da ne idemo, onda ćemo promeniti planove“, kaže Martina Gasner, portparol Švajcarskog olimpijskog komiteta za AP.

Zimske olimpijske igre u Sočiju biće održane od 7. do 23. februara

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter