0
TimeOut

Zvezdino (srpsko) ćoše u Spartakovom kafiću (VIDEO)

Objavljeno: 18.12.13 u 18:44

delije-srbija-spartak

Pre izvesnog vremena imali smo članak o tome da je među italijanskim mafijašima porodična tradicija da se navija za Partizan, naravno reč je o fikciji iz popularne serije „Odred za borbu protiv mafije“, pa je bio red da pronađemo i nekе kadrove iz svetske kinematografije u kojoj se pojavljuju detalji vezani za Crvenu zvezdu.

Pronašli smo ih ruskom filmu (budžet tri miliona dolara) pod nazivom „Iza fudbalskih kulisa“ (u našem slobodnom prevodu, a u originalu „Околофутбола“) u režiji Antona Bormatova, koji govori o navijačkoj supkulturi.

Naime, u dve scene spomenutog filma koji je u Rusiji premijerno prikazan 23. septembra ove godine, u lokalu u kojem se okupljaju navijači jedne od podgrupa (Skullhead Crew) navijačke grupe Fratrija, koja bodri moskovski Spartak i koja je u prijateljskim odnosima sa navijačima Crvene zvezde, jasno i u krupnom kadru se vide srpska zastava, navijačka zastava Delija, kao i šalovi „Srbija“ i „Rusija i Srbija“.

Film je inače delom baziran na istinitim događajima i govori o tome da je navijanje za voljeni fudbalski klub nije više tako jednostavno i da ne znači samo „odlazak na stadion, pevanje i mahanje zastavicama“, kako kaže jedan od junaka ovog ostvarenja. Glavni junaci u svom redovnom životu su predstavljeni kao potpuno obični ljudi koji se bave svojim poslovima, jedan je profesor istorije, drugi automehaničar, treći menadžer, četvrti di-džej…

delije-srbija

Prikazano je na koji način pre svega navijačke grupe pre svega moskovskih klubova (ali i Zenita iz Sankt Peterburga) zakazuju tuče na najrazličitijim mestima, a na kraju filma postoji i scena ubistva jednog od navijača Spartaka što se zaista i desilo u Moskvi krajem 2010. godine, kada je Jegora Sviridova ubio čovek kavkaskog porekla nakon čega su izbile demonstracije na jednom od glavnih moskovskih trgova – Manjež (zajednički učestvovale gotovo sve navijačke grupe moskovskih klubova).

Noseći saundtrek za ovaj film uradio je poznati ruski rep autor Feduk.

Na snimku ispod koji je okačen na Jutjubu možete da čujete sve melodije iz filma, kao i fotografije iz pojedinih scena.

hotsport.rs/A. M.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter