9
Evropske lige

10 najboljih transfera u istoriji Premijer lige

Objavljeno: 09.12.13 u 14:20

Premijer liga logo

HotSport.rs vam predstavlja 10 najboljih transfera u istoriji Premijer lige. U obzir su uzeti sledeći faktori: nabavna cena, broj nastupa, broj golova, uticaj na klub i prodajna cena. 

Na listi očekivano dominiraju Arsen Venger i Ser Aleks Ferguson, koji su uvek imali dobar „njuh“ za dovođenje igrača.

Krećemo:

10. Robin van Persi, iz Fejenorda u Arsenal, cena 2,75 miliona funti

Sjajni Holanđanin je jedna od najboljih Vengerovih kupovina. Na žalost iskusnog Francuza, van Persi je sada član Junajteda, ujedno je i aktuelni najbolji strelac Premijer lige i najzaslužniji za novu titulu kojom se Junajted okitio. Cena od 2,75 miliona funti je smešna za ovakvog igrača.

van persi

9. Nemanja Vidić, iz Spartaka u Mančester Junajted, cena 7 miliona funti

Vidić je iz Crvene zvezde otišao u Moskvu, a iz Moskve u Junajted. U početku je dobijao šansu „na kašičicu“ dok se nije navikao na ostrvski stil igre, a potom je postao jedan od najboljih defanzivaca u istoriji Premijer lige i kapiten velikog Mančester Junajteda. Odlično za 7 miliona funti, koliko danas košta prosečan defanzivac.

Nemanja Vidić

8. Nikolas Anelka, iz PSŽ-a u Arsenal, cena 500 000 funti

Možda jedini čovek sa ove liste koji nije ispunio svoj puni potencijal. Promenio je mnogo klubova, tada ga je Venger kao jako mladog doveo za svega pola miliona funti, da bi ga kasnije prodao Real Madridu za čak 22,5 miliona funti.

ARSENAL'S NICOLAS ANELKA CELEBRATES SCORING.

7. Patrik Vijera, iz Milana u Arsenal, cena 3,5 miliona funti

Jedan od najboljih zadnjih veznih igrača u istoriji fudbala. Snažan, sa odličnom tehnikom, bio je deo Arsenalove generacije koja je osvojila PL bez ijednog poraza. Kasnije je prešao u Mančester Siti, gde je završio karijeru, a sada vodi omladince tog kluba.

Vijera

6. Ole Gunar Solskjer, iz Moldea u Mančester Junajted, cena 1,5 miliona funti

Verovatno najpoznatiji „džoker“ u istoriji fudbala. Došao je za svega 1,5 miliona funti iz Moldea, odigrao preko 300 mečeva za Junajted, postigao preko 120 golova, postao prvak Evrope i uspeo da ostvari het-trik kao zamena, a takvi podvizi se u PL mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Solskjer

5. Alan Širer, iz Sautemptona u Blekburn, cena 3,6 miliona funti

Najbolji strelac u istoriji Premijer lige a možda i najbolji engleski strelac svih vremena, prešao je u Blekburn za veoma malu cenu. Za 4 godine postigao je 112 ligaških golova i potom, za tada rekordnih 15 miliona funti otišao u Njukasl, odbivši velikog Ser Aleksa Fergusona.

Širer

4. Tijeri Anri, iz Juventusa u Arsenal, cena 10,5 miliona funti

Iako su na listi legendarni fudbaleri, ovog je možda i najteže i najbespotrebnije opisivati. To je brzi, ubitačni, elegantni Tijeri Anri, čovek koji je vrlo brzo postao legenda i najbolji strelac u istoriji londonskog kluba a Juventus ga je tada prodao jer se u Italiji nije najbolje snašao. Sudbina.

Anri

3. Đanfranko Zola, iz Parme u Čelsi, cena 4,5 miliona funti

Jedna od najvećih legendi u istoriji Čelsija i italijanskog fudbala. Magični Zola je predvodio tim sa Stamford Bridža u eri pre Abramovičevog dolaska i načio „Plavce“ jednim od najboljih timova u Engleskoj i sve to za samo 4,5 miliona funti.

Zola

2. Erik Kantona, iz Lidsa u Mančester Junajted, cena 1,2 miliona funti

Kantona je zbog stila, na i van terena, obožavan širom sveta. Ferguson je uspeo da uklopi njegov temperament i načini ga članom šampionske generacije a cena od 1,2 miliona funti deluje prilično neverovatno u odnosu na današnje transfer tržište. Nema šta, pun pogodak.

Soccer - Manchester United Sign Cantona - Old Trafford

1. Kristijano Ronaldo, iz Sportinga u Mančester Junajted, cena 12 miliona funti

Uz Anrijev transfer, ovo je jedini transfer na listi koji je skuplji od 10 miliona funti. Neki će se zapitati zašto je onda prvi, ali kada se podsetimo da je prodat Realu za čak 96 miliona evra, onda je jasno zašto je ovo najbolji „posao“ u istoriji Premijer lige. Kristijano Ronaldo je bio šampion Premijer lige sa Junajtedom, osvajač Lige šampiona, najbolji strelac Premijer lige i osvajač (za sada) jedine Zlatne lopte. Uz profit od oko 80 miliona evra, plus partije i doprinos koji je dao Junajtedu, Kristijano Ronaldo je najbolje pojačanje u istoriji ove lige.

Ronaldo

hotsport.rs

0
0

9 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter