0
Ostali sportovi

Univerzitetska liga u regionu

Objavljeno: 09.09.13 u 12:22

Vanja-Udovicic-Aleksandar-Antic

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se danas u Ljubljani sa slovenačkim ministrom obrazovanja, nauke i sporta Jernejem Pikalom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti sporta i formiranju regionalne univerzitetske lige.

Udovičić je istakao da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u formiranju takvog takmičenja koje bi doprinelo, ne samo razvoju sporta, već i vraćanju sportske kulture među omladinom na mesto koje je nekada zauzimala.

„Usaglasili smo se da je regionalna liga u univerzitetskom sportu odlična ideja jer sport ne može da se razvija i da ide dalje kada nema konkurencije. Inicijativa je da se napravi liga koja će pokriti celu bivšu Jugoslaviju i da se kroz univerzitetski sport pokaže omladini da obrazovanje i sport mogu da idu jedno s drugim“, poručio je Udovičić.

On je istakao spremnost Srbije da svoje kapacitete stavi na raspolaganje slovenačkim sportistima koji bi kod nas mogli da dolaze na pripreme, posebno u onim sportovima u kojima je Srbija lider, poput tenisa, vaterpola, odbojke.

Slovenija bi srpskim sportistima pomogla u onim sportovima u kojima je ona bolja, kao što je, na primer, skijanje.

Dogovor koji su srpski i slovenački ministar sporta postigli na današnjem sastanku je da se, kroz razmenu znanja i iskustva i stavljanju na raspolaganje sportskih kapaciteta za pripreme sportista, poboljša saradnja u vrhunskom sportu.

Ministar Udovičić predložio je i formiranje radne grupe koja bi pronašla način kako da se kroz veće aktiviranje sportskih saveza unapredi briga za profesionalne sportiste koji su strani državljani, a profesionalno su angažovani u Srbiji, odnosno Sloveniji. Cilj ove inicijative je da sportisti ne budu prepušteni sami sebi, već i da savezi brinu o njima.

Udovičić je ovom prilikom iskoristio priliku da slovenačkom kolegi čestita na dobroj organizaciji Evropskog prvenstva u košarci.

hotsport.rs/tanjug

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter