0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Savladana i Letonija, Srbija u drugom krugu EP (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 08.09.13 u 19:45
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u drugom delu Evropskog prvenstva u Sloveniji pošto je u meču 4. kola grupe B došla do treće pobede savladavši Letoniju sa  80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18). Bez obzira na rezultate preostalih utakmica „orlovi“ su već sada u drugoj fazi, ali se još uvek ne zna koliko će bodova preneti.

Ispostavilo se da je odlučujuću prednost naš tim stekao još u prvoj četvrtini kada je ubacio sedam prvih šuteva i došao do čak 17 poena prednosti (28:11). Malo po malo Letonci su se vraćali u igru da bi u poslednjoj deonici došli na samo jedan poen zaostatka.

Međutim, kada god bi oni prišli na minimalni zaostatak sevale su trojke sa naše strane, Bogdanovića, Nedovića i Markovića, da bi se u psolednja dva minuta ipak ušlo sa osetnijom prednošću koja je bila nenadoknadiva za uporne Letonce.

Nenad Krstić je odigrao odlično, ubacio je 25 poena (od čega 13 u prvom periodu), a pored njega dvocifreni sa po 11 poena bili su Katić i Bjelica. Svakako vredi spomenuti i borbenog Nikolu Kalinića koji je skupio čak 11 skokova. Na drugoj strani najveću glavobolju zadavali su nam Janičenoks sa 18 i Bertans sa 14 poena.

Tok meča:

Već posle tri minuta utakmice selektor Letonaca je bio primoran da zatraži tajm-aut pošto su „orlovi“ stekli 10 poena viška (12:2), Krstić je dva puta postizao koš uz faul, Bogdanović je meč otovrio trojkom, Bjelica ubacio posle skoka u napadu, da bi seriju završio Marković ulaskom pod koš protivnika i sigurnim polaganjem. Posle sedam uzastopnih pogodaka iz igre naš tim je promašio naredna dva, u odbrani Duda Ivković je naredio preuzimanje „svako svakog“ pa se Letoncima ne dozvoljava da svojim najjačim oružjem – trojkama, uhvate priključak.

Sa druge strane naši u napadu insistiraju na igri pod košem o čemu najbolje svedoči podatak da je Nenad Krstić za manje od sedam minuta postigao 13 poena pošto Letonci nemaju rešenje za njega. Prvi period naša reprezentacija rešila je u svoju korist rezultatom 28:15, a imala je i čak 17 poena prednosti (28:11). Za sada čini se sve teče prema dogovoru i u napadu i u odbrani. Naši centri dominiraju pod košem, Krstić je postigao 13, a Katić sedam poena za samo tri minuta u igri.

Seriju 9:0 kojom su Letonci prišli na samo osam poena zaostatka (28:20) prekinuo je Raško Katić vrativši dvocifrenu prednost na konto Srbije. Nešto slabija igra „orlova“ u drugoj četvrtini što su iskoristili Letonci pa su serijo od 10:4 došli na pristojnih -7. Zbog svega toga Ivković je bio primoran da zatraži tajm-aut kako bi smirio naše igrače i podsetio ih kako bi trebalo da igraju u ofanzivi. Prve poene posle blokade Nikole Kalinića već u sledećem napadu postigao je mladi Nemanja Krstić i to trojku i to posle samo nekoliko sekundi pošto je ušao u igru.

Nešto slabija igra naših u drugoj četvrtini što su iskoristili Letonci dobivši je sa 13:10. Dobra stvar je što ih i dalje ne služi šut za tri poena (2/10), ali ni mi nismo mnogo bolji u tom segmentu igre (1/5). Ivković insistira na unutrašnjoj igri pa lopta uglavnom ide na Nenada Krstića i Raška Katića kada se nalaze na terenu, a tek ako su te opcije iscrpljenje traže se druga rešenja.

I u trećoj četvrtini i dalje škripi u napadu što na sreću Letonci ne koriste u punoj meri. Nenad Krstić sa šest uzastopnih poena drži protivnika na pristojnih sedam poena zaostatka (50:43). Ipak sa dve trojke Janičenoksa, posle nekoliko naših loših napada, Letonci prilaze na samo tri poena manjka (52:49). Prišli su potom Letonci na samo pola koša zaostatka, ali najpre trojkom Nedovića, a potomi Bogdanovića u poslednjoj sekundi treće četvrtine iz nemoguće pozicije Srbija ponovo dolazi do +5 (58:53). Ono što nije dobor je da smo izgubili i treći period i ako se ovako nastavi možemo da budemo u problemu.

Raspucani Letonci ponovo prilaze na samo jednu loptu zaostatka odnosno dva poena (63:61), naši i dalje prilično traljavi u napadu. U poslednja četiri minuta naš tim ulazi sa šest poena prednosti i toliko vremena nas deli od plasmana u drugu fazu takmičenja pošto bi eventualnim trijumfom bez obzira na preostale rezultate „orlovi“ nastavili takmičenje na Eurobasketu. Bogdanović ponovo pogađa u poslednjoj sekundi napada i vodi nas na +9 (72:63). Uzvraćaju Letonci serijom 5:0 i vraćaju neizvesnost u meč na 2:49 minuta do kraja. Dva slobodna bacanja kapitena Krstića i srećna dvojka Bjelice vraćaju Srbiju na +8 na minut i po do kraja (76:68). Nisu uspeli Letonci da ozbiljnije ugroze naše vođstvo pa je slavlje moglo da počne.

Zajedno sa nama možete da pratite sva dešavanja na utakmici 4. kola grupe B na Evropskom prvenstvu u košarci između Srbije i Letonije. Izabranicima Dušana Ivkovića neophodna je pobeda nad selekcijom sa Baltika kako bi zadržala šansu da se plasira u drugi krug takmičenja odnosno eventualan plasman u četvrtfinale, a potom i među šest najboljih ekipe koje će ići na Svetsko prvenstvo.

Posle tri kola obe selekcije imaju po dva trijumfa i jedan poraz i uz Litvance su bliže plasmanu u drugi krug od selekcija Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje su do danas imale skor od po jednog trijumfa i dve izgubljene utakmice.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter