0
Ostali sportovi

FOTO: Screenshot

Živanović vicešampion sveta, Hortiju bronza

Objavljeno: 20.08.13 u 22:51

rvanje

Prvog dana šampionata sveta u rvanju za kadete reprezentativci Srbije postigli su u Zrenjaninu veliki uspeh pošto je Boban Živanović osvojio srebrnu medalju u kategoriji do 100 kilograma, dok je Miklošu Hortiju pripala bronza u kategoriji do 54 kilograma.

Živanović, evropski vicešampion, izgubio je u finalu sa 6:3 od Zvijada Pataridzea iz Gruzije. U polufinalnom meču savladao je sa 1:0 Beksulatana Mahmudova iz Kirgistana, u četvrtfinalu je na impresivan način posle 14 sekundi tuširao Japanca Taiki Jamamotoa, a u osmini finala je pobedio Mađara Almašija sa 8:3.

„Malo sam razočaran, priželjkovao sam zlato. Znao sam šta i kako „baca“ gruzijski rvač, jednom sam uspeo da se izvučem, drugi put nisam. Najtežu borbu imao sam protiv Mađara Almašija. Pobeđivao sam ga na pripremama, ali na svakom takmičenju prvi meč je uvek najopasniji i traži svu koncentraciju. Japanca sam brzo položio na pleća i, iskreno, nisam očekivao da ću tako lako završiti posao“, izjavio je Živanović.

Svetski kadetski vicešampion od iduće godine boriće se kao junior.

„Nova sezona – novi izazovi u starijoj konkurenciji. Nemam problema sa održavanjem težine, moja kategorija je kod kadeta do 100 kg, a kod juniora do 120 kg i biće mi lakše. U poslednje vreme nisam imao problema, ranije sam skidao po osam – devet kilograma“, kazao je Živanović.

Mladi Horti je u borbi za treće mesto pobedio Finca Miku Peltonkangasa sa 3:1, nakon što je u polufinalu poražen od Japanca Kozuje Kojunagija sa 4:1.

U veoma teškom meču za bronzu savladao je borbenog Finca, a dobro ispunjeno gledalište „Kristalne dvorane“ nosilo ga je sjajnim navijanjem do pobede.

„Presrećan sam. Hvala svima koji su me bodrili da donesem prvu medalju Srbiji na šamionatu sveta“, rekao je Horti, koji je i najprijatnije iznenađenje prvenstva.

Selektor Bojan Mijatov i trener Dragan Radojević blistali su od sreće posle prvog dana šampionata.

„Očekivali smo od Živanovića trofej, potajno se nadali medalji od Mikloša Hortija i sve se ispunilo kao najlepši san. Živanović je taktički pogrešio u otvaranju meča, nije dovoljno vodio računa o onome što smo pričali da ruke moraju stalno da budu gore, preko ruku rivala. Odlično smo počeli prvenstvo sveta, imamo izuzetno talentovanu mladu generaciju“, rekao je Mijatov.

Ostali srpski predstavici izgubili su u prvom kolu. Sebastijan Nađ (do 50 kg) poražen je sa 7:0 od Ukrajinca Politareva, Stefan Liščević (58 kg) je izgubio sa 7:0 od Kocoiridisa (Grčka), dok je Aleksu Erskog sa 8:3 pobedio Belorus Sajku u kategoriji do 63 kg.

Šampiona sveta svečano je otvoren u prisustvu velikog broja uglednih zvanica. Preko 1.000 učesnika i gostiju iz 59 zemalja pozdravili su predsednik Skupštine Zrenjanina Rade Bulajić i predsednik Rvačkog saveza srbije Željko Trajković, koji je posebno istakao ogromnu podršku organizatorima od Ministarstva omladine i sporta Srbije, OKS, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, Grada Zrenjanina i prijatelja rvačkog sporta i sponzora.

Istaknuti srpski rvački zvaničnik, predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović, naglasio je da je „ovo najveće rvačko takmičenje ikad održano u Srbiji“.

„Pred vama je budućnost rvačkog sprta i najveće blago. Zbog njih se borimo da očuvamo olimpijski status rvanja koji traje preko 3.000 godna i nadamo se da ćemo u tome uspeti, i zbog našeg sporta, i zbog ovih mladića i devojaka koji su sa svih strana sveta došli u Zrenjanin“, rekao je Lalović.

Drugog dana svetskog prvenstva za kadete, 21. avgusta, borbe počinju od 14 sati.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter