vitaly-mutko1

Povezane vesti

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko pozvao je u četvrtak kritičare ruskog antigej zakona da se „smire“ i rekao je da će biti poštovana prava svih sportista koji se budu takmičili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Mutko je, medjutim, insistirao da će sportisti morati da „poštuju zakone zemlje“ tokom Igara, u februyaru iduće godine.

Zakon koji je u junu potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin zabranjuje „propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa“ i propisuje novčane kazne za učesnike gej parada.

Mutko je kazao da „sportisti mogu da dodju i da se takmiče“ i da bi trka za medalja trebalo da bude njihova osnovna briga.

„Ovo je sportski forum. Ovo je sportski festival i moramo da razgovaramo samo o tome“, rekao je Mutko.

On je dodao da Rusija osim zakona ima i „ustav koji garantuje svi gradjanima prava na privatnost i lični život“. „Budite sigurni da svi sportisti i sve sportske organizacije treba da budu opuštene“, rekao je Mutko.

Ruski ministar je ocenio da je ovo pitanje predimenzionirano u inostranstvu.

„Hoću da vas zamolim da se smirite“, rekao je ministar na konferenciji za novinare dva dana pre početka Svetskog prvenstva u atletici u Moskvi.

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) pozvala je Rusiju da razmotri svoj stav o pravima homoseksualaca, ali je predsednik tog tela Lamin Dijak rekao danas da ne želi da pokreće politička pitanja o zakonu.

„Ne želim da se ima osećaj da postoji problem. Imamo postojeći zakon i zakon mora da se poštuje. Neke stvari treba poštovati. Mi smo ovde zbog svetskog prvenstva“, rekao je Dijak.