0
Ostali sportovi

Nova pravila u vaterpolo Ligi šampiona

Objavljeno: 12.07.13 u 11:20

vaterpolo

Evropska plivačka federacija (LEN) ponovo je promenila sistem takmičenja u vaterpolo Ligi šampiona u kojoj će sledeće sezone u grupnoj fazi takmičenja učestvovati 12 klubova podeljenih u dve grupe po šest (umesto 24 kluba kako je bilo u sezoni za nama), a na završni turnir će se palsirati šest timova.

Zanimljiv je i način kvalifikovanja u grupnu fazu takmičenja. Naime, osam klubova će biti direktni učesnici,a preostala četiri će biti dobijena kroz kvalifikacije. Pored otrganizatora „Fajnal-siksa“u grupama će biti sedam klubova koji će dobiti specijalne pozivnice, odnosno po jedan tim iz sedam najjačih vaterpolo zemalja (Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Španija, Grčka i Rusija).

Takođe je i interesantan način dobijanja pozivnice pošto će ona biti upućena klubovima koji ispunjavaju tri uslova – da su učestvovali u evropskim takmičenjima u prethodnih 10 godina, da ima dobru televizijsku pokrivenost i advekatan objekat odnosno da je prethodnu sezonu u domaćem šampionatu završio među tri prvoplasirane ekipe.

Navedene uslove od srpskih klubova ispunjava samo Partizan, pa bi moglo da se desi da naredne sezone u Ligi šampiona ne gledamo aktuelnog prvaka Evrope – Crvenu zvezdu. Međutim, postoji i prečica za crveno-bele koji bi bili pozvani u slučaju da jedan od sedam klubova sa „vajld-kardom“ bude organizator završnog turnira.

Nešto slično kao u košarkaškj Evroligi klubovi će potpisati trogodišnji ugovor sa LEN-om, ali će oni biti raskinuti u slučaju da klub u nekoj od sezona ne bude među prva tri u domaćem prvenstvu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter